Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Geldezel draait voor 9 maanden de gevangenis in

  Geldezel draait voor 9 maanden de gevangenis in

  Een 38-jarige Nigeriaan krijgt een celstraf voor 9 maanden voor zijn rol in een grootschalige fraude met onterecht verkregen pinpassen. De celstraf wordt opgeteld bovenop een bestaande straf voor vergelijkbare misdaden.

  Als geldezel was de man verantwoordelijk voor het opnemen van geld en betalen met gestolen pinpassen, met een totaal van zo'n 20.000 euro. De pinpassen in kwestie behoorden eigenlijk toe aan Camping & Chaletpark de Uitwijk in Heen en vereniging Ons Middelbaar Onderwijs in Tilburg.

  Bovenstaande bedrijven hadden aangifte gedaan, maar het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat er veel meer slachtoffers zijn gevallen, met een totale schade van meer dan 400.000 euro. Dit geld is door de Rabobank vergoed.

  Voorgedaan als medewerkers

  De bende waar de Nigeriaan toe behoorde, deed uitgebreid voorwerk. De leden maakten een nauwkeurig profiel met behulp van sociale media en andere bronnen. Met die informatie belden ze de Rabobank op met het verzoek om een nieuwe pinpas en pincode op te sturen. In sommige gevallen werd ook een adreswijziging doorgegeven, anders werden de brieven uit de brievenbus gevist.

  De bendeleden gingen professioneel te werk en stonden de werknemers van de bank in correct Nederlands te woord. In sommige gevallen werden de pasjes met identiteitsbewijzen bij postkantoren opgehaald. Met de pinpassen konden vervolgens grote bedragen worden opgenomen.

  Bron: BN DeStem

 • Ook interessant