Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nederlands echtpaar verdacht van fraude in VS

  Justitie in de Verenigde Staten heeft Nederland gevraagd een man en vrouw uit Wieringerwerf op te pakken. Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van de Wereldomroep en in De Telegraaf.

  Het zou gaan om het echtpaar Peter en Heleen R. dat in de VS wordt verdacht van grootschalige oplichting. In Nederland loopt een onderzoek naar hen wegens onder meer witwassen, aldus het OM.

  Het OM gaat niet in op de Amerikaanse beschuldigingen. Diverse media in de staat Illinois, waar de zaak loopt, melden dat ze veel mensen zouden hebben opgelicht door hen te laten denken dat ze geld investeerden in online investeringsprogramma's. Deze programma's hadden namen als Oxford Savings Club, MiAmigo Services, We Let Your Money Grow, Dollar Dazzler en the Happy Society.

  De man en vrouw zijn op 14 september gearresteerd wegens het Nederlandse onderzoek naar witwassen. Ook wordt het tweetal hier verdacht van het vals opmaken van akten voor koophuizen, zei de woordvoerster van het OM. De vrouw is afgelopen woensdag vrijgelaten uit de 'Nederlandse' hechtenis, maar direct weer vastgezet omdat de Amerikanen daarom hadden gevraagd. De onderzoeksrechter in Utrecht bepaalt vrijdag of zij mag worden vastgehouden in verband met mogelijke uitlevering naar de VS.

  De man mag voor het witwasonderzoek nog tot december worden vastgehouden. Of hij momenteel ook vastzit op verzoek van de VS, zei de OM-woordvoerster niet.

  In Illinois heeft de openbaar aanklager in het zuiden van de staat mogelijke slachtoffers van de Nederlanders opgeroepen zich te melden. Het tweetal zou jarenlang bezig zijn geweest met de oplichting: van 1998 tot september van dit jaar.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant