Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nederlands bedrijf betrokken bij bitcoinfraude via Facebook

  Nederlands bedrijf betrokken bij bitcoinfraude via Facebook

  Minstens één Nederlandse onderneming is betrokken bij de verspreiding van bitcoinadvertenties op Facebook met foto's van bekende Nederlanders. Dat meldt Brandpunt+. Wie op de foto's van onder anderen John de Mol, Duncan Laurence en Twan Huys klikt, komt bij de website van een malafide investeringsplatform. Slachtoffers worden hoge rendementen beloofd, maar wie geld overmaakt, ziet dat zelden terug.

  Brandpunt+ ontdekte een netwerk van zeven bedrijven die betrokken zijn bij de verspreiding van de advertenties. Een daarvan is VIP Response in Utrecht. Andere bedrijven zitten onder meer in New York, Tel Aviv en Praag.

  'Vrije jongens'

  Freelancers in dienst van de bedrijven zetten de advertenties met de foto's van de bekende Nederlanders op Facebook. De wereld van zulke onafhankelijke 'affiliates' is er een van jonge mannen die handig zijn met computers, van snel geld houden en niet graag voor een baas werken: vrije jongens. Ons land is volgens Brandpunt+ geliefd bij de Bitcoinoplichters omdat de advertenties hier relatief vaak worden aangeklikt en de bevolking welvarend is.

  Lees: Pas op voor nepreclame bitcoins op Facebook

  Veel geld

  Een succesvolle affiliate kan bakken met geld verdienen, blijkt uit het onderzoek. Sommige netwerken betalen tot $600 voor elke Nederlander die zijn portemonnee trekt. Het callcenter dat hen het geld aftroggelt verdient volgens insiders gemiddeld zelfs nog vijf keer zoveel aan de fraude: $3.000 per geregistreerde creditcard. Eerder dit jaar werd volgens Brandpunt+ een Israëlische callcenteroperator in de VS veroordeeld: slachtoffers werd in totaal maar liefst  $145 miljoen afhandig gemaakt.

  Facebookregels

  Het is niet makkelijk om nepnieuws met BN'ers op Facebook te plaatsen: het sociale mediaplatform blokkeert advertentieaccounts vaak. De affiliates kopen accounts daarom per dozijn in op de zwarte markt. Daarnaast gebruiken ze volgens Brandpunt+ speciale software die de advertenties voor Facebook verstopt. 

  Bron: ANP Mediawatch / Brandpunt+

 • Ook interessant