Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Naam Waddeneilanden vaak misbruikt bij internetoplichting

  Bij TROS Opgelicht?! hebben zich meerdere ondernemers gemeld van wie de bedrijfsnaam is misbruikt voor oplichting via Marktplaats. Deze ondernemers zijn gevestigd op de Waddeneilanden.

  Bovendien zijn Marktplaatsoplichters actief, die beweren in een uithoek van Nederland te wonen. Even langsrijden om de aangeboden goederen persoonlijk op te halen, is voor de meeste mensen in dit geval natuurlijk lastig.

  Op de redactie van Opgelicht?! zijn meerdere meldingen binnengekomen van mensen die gedupeerd zijn door verkopers die beweerden in de verste uithoeken van het land te wonen. Omdat de aankoop zelf afhalen voor hen geen optie was, maakten de gedupeerde kopers geld over. De gekochte goederen werden echter nooit afgeleverd. Meestal gaat het in dit soort verhalen om elektronica, die tegen zeer aantrekkelijke prijzen aangeboden wordt.

  Sommige oplichters gaan nog een stap verder dan beweren in een uithoek te wonen. Zij misbruiken de naam van een bestaand bedrijf.

  Hairstudio Capelli op Terschelling is hiervan het slachtoffer geworden. Enige tijd geleden werd eigenaresse Paulien uit het niets benaderd door mensen die geld over hadden gemaakt naar een rekening die op naam stond van haar bedrijf. De bellers dachten een telefoon of i-pad gekocht te hebben, maar er was niets geleverd. De naam van het bedrijf bleek gekoppeld aan een rekeningnummer dat door oplichters gebruikt wordt.

  Anderen zochten de gegevens van de kapsalon op internet op, en belden van te voren om te checken of de boel wel klopte. Zij hadden geluk en kwamen er op tijd achter dat de advertentie vals was en dat de genoemde kapsalon er helemaal niets mee te maken had.

  De naam van een schoonheidssalon op Ameland zou op gelijke wijze zijn misbruikt door marktplaatsoplichters.

  Wees extra alert bij aanbieders op advertentiesites, die in de verste uithoeken van ons land zeggen te wonen. En onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat bijna altijd ook zo! Als een product voor een extreem lage prijs aangeboden wordt, is dit nog een extra reden om alle alarmbellen te laten rinkelen. Ook is extra oplettendheid geboden als iemand pas sinds 1 dag actief is op Marktplaats.

  Discussieer mee op ons forum: "Oplichter Texel/Schiermonnikoog actief!"

 • Ook interessant