Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Messi met vader in beroep tegen forse straf

  Messi met vader in beroep tegen forse straf

  Lionel Messi en zijn vader Jorge Horacio hebben woensdag beroep aangetekend tegen het zware vonnis van een rechter in Barcelona wegens belastingfraude. Beiden kregen eerder op de dag een gevangenisstraf van 21 maanden en boetes van 2 en 1,5 miljoen euro opgelegd. Voor celstraffen lager dan twee jaar hoeft in Spanje iemand die niet eerder is veroordeeld normaal gesproken niet de gevangenis in.

  'Deze uitspraak is niet correct', lieten Messi en zijn vader via hun advocatenteam weten. De raadslieden benadrukten dat alle door de Spaanse fiscus gevorderde bedragen inmiddels zijn terugbetaald en dat daardoor vrijspraak het enige juiste oordeel moet zijn. ,,Beiden zijn voorbeeldige burgers. De voetballer bewijst dat steeds weer als publiek figuur, zowel op het veld als daarbuiten.''

  Messi (29) zou met hulp van zijn vader de Spaanse fiscus tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro hebben benadeeld met verzwegen inkomsten uit portretrechten. De Argentijnse sterspeler van FC Barcelona heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de fiscale fraude. Hij zei dat zijn vader zich bezighield met zijn boekhouding.

  De rechter oordeelde dat dit geen reden was de voetballer niet te straffen. Messi en zijn vader betaalden eerder al 5 miljoen als een 'correctie' nadat een onderzoek tegen het tweetal was geopend.

  De uitspraak is een volgende klap voor de voetballer, die anderhalve week geleden de finale van de Copa América verloor van Chili. Het was de derde nederlaag op rij met zijn land in de finale van een groot toernooi. Messi miste ook nog een strafschop. Hij liet na het duel zijn tranen de vrije loop en verklaarde niet meer voor het Argentijnse elftal te zullen uitkomen.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant