In het afgelopen jaar is het aantal mensen dat bij de Fraudehelpdesk melding maakt van oplichting met neppe huurwoningen bijna verdubbeld. Volgens de instantie komt de toename door de schaarste in de huizenmarkt.
Fraudehelpdesk vertelt dat het aantal vermeldingen van deze manieren van oplichting in het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Waar het meldpunt in 2017 nog 116 slachtoffers zag, is dit aantal in 2018 toegenomen tot 219. In de eerste maanden van dit jaar zijn er ook al 89 meldingen gedaan.
2610 euro kwijt
Het AD spreekt met een slachtoffer van de praktijken: ‘Mijn zoon zocht voor zijn nieuwe baan in Eindhoven een studio of appartementje om te huren. Via een huizensite had ik een appartement gevonden, het was fantastisch.’ De 58-jarige heer Luytens maakte 2610 euro aan de Italiaanse verhuurder over. De huizensite bleek echter nep en het huis niet te bestaan, dus de heer Luytens is zijn geld kwijt en heeft ook geen huis.
Te mooi om waar te zijn
Een woordvoerster van Fraudehelpdesk vertelt tegen het AD dat de oplichters vaak hele websites namaken en daarbij neppe foto’s gebruiken. Ze geeft het advies om foto’s op een huursite terug te zoeken via Google om te kijken of ze elders ook gebruikt worden. Verder raadt ze aan om logisch na te blijven denken: ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.’
Aangifte doen
De Woonbond geeft het advies om, als je op deze manier opgelicht wordt, altijd aangifte te doen bij de politie. Ook drukt de instantie potentiële huurders op het hart om geen geld over te maken, voordat je de woning vanbinnen gezien hebt.
Bron: Algemeen Dagblad