Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Managers van Rotterdam Short Sea Terminals declareerden miljoenen voor luxe levensstijl

  Managers van Rotterdam Short Sea Terminals declareerden miljoenen voor luxe levensstijl

  Drie voormalige medewerkers van Rotterdam Short Sea Terminals (RST) worden beschuldigd van fraude omdat ze ten onrechte voor miljoenen euro's hebben gedeclareerd. Zij moeten zich voor de rechter verantwoorden. Het geld ging op aan een skybox bij ADO Den Haag, maar ook aan horloges, merkkleding en restaurantbezoek. Bij elkaar gaat het om € 2.625.000,-.

  Het bedrog werd in 2016 al ontdekt, waarop vijf leidinggevenden en een ingehuurde kracht op non-actief zijn gesteld. Afgelopen dinsdag verschenen drie van hen voor de strafrechter in een pro-formazitting.

  'Verbouwing thuis werd door de zaak betaald'

  De advocaat van het drietal deed enkele aanvullende onderzoeksvoorstellen. Zo wilde hij een aantal getuigen nogmaals horen over de bedrijfscultuur van het containeroverslagbedrijf in de Rotterdamse Eemhaven. Deze getuigen zouden destijds bij de rechter hebben verklaard dat verbouwingen aan hun woning door de zaak werden vergoed. Daarnaast wilde hij graag weten onder welke voorwaarden andere betrokkenen bij de onderneming zijn vertrokken: deze ontslagdeals waren nu namelijk nog geheim.

  Beide verzoeken werden door de rechter afgewezen. Advocaat Koen Spee heeft deze verzoeken ook niet op voorhand ingediend, wat de kans op enige welwillendheid bij de rechter er niet veel groter op maakte.

  Skybox bij ADO Den Haag betaald door opbrengst spookfacturen

  De drie verdachten wezen op de bedrijfscultuur bij het bedrijf en gaven aan dat declaraties eenvoudig doorgang vonden in ruil voor keihard werken. Justitie is echter van mening dat de fraude heeft kunnen plaatsvinden door het indienen van spookfacturen. Meer specifiek gaat het om dertien verschillende facturen waarvan justitie zeker is dat het om spookfacturen gaat.

  Alle dertien facturen zijn óf opgesteld door één van de betrokkenen, óf ondertekend door één van de betrokkenen. In totaal is er voor € 2.625.000,- gefactureerd. Van dat bedrag werd € 419.392,- uitgegeven aan de huur en verbouwing van een skybox bij voetbalclub ADO Den Haag.

  Opvallend is verder nog dat één van de verdachten een extern ingehuurde ict-consultant is. Hij had meerdere bedrijven op zijn naam staan, en uit naam van enkele van deze bedrijven zijn de spookfacturen verstuurd. Eén van deze bedrijven had bovendien vijf aandeelhouders van Rotterdam Short Sea Terminals.

  Bron: AD.nl / Bron foto: Google Maps

 • Ook interessant