Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Grote geldvangsten in Rotterdam

  Grote geldvangsten in Rotterdam

  Misdaad mag niet lonen; de politieagenten in Rotterdam staan hiervoor. Nog geen vier maanden van het jaar zijn voorbij en nu al wisten agenten in het centrum van Rotterdam in vijftien verschillende zaken zo’n 265.000 euro af te pakken op verdenking van witwassen. Ook namen zij dure horloges en twee vuurwapens in beslag.

  Criminelen die de bloemetjes flink buiten zetten en zich profileren met dure auto’s, kleding en sieraden zijn de politie een doorn in het oog. Het afpakken van crimineel verkregen geld en goederen heeft daarom ook een hoge prioriteit. Herkenbaar en in burger zijn de agenten scherp op verdachte situaties en opvallende gedragingen. Dat leidde in de eerste maanden van het jaar al tot mooie resultaten.

  Preventief fouilleren

  Tijdens een preventieve fouilleeractie op 25 januari controleerden politieagenten een man die 24.000 euro op zak had. Een goede verklaring kon hij niet geven, reden genoeg voor de agenten om dit geld in beslag te nemen.

  Schoenendoos

  Op 18 februari werd de aandacht van politieagenten getrokken door twee Albanese mannen in een duur appartementencomplex in het centrum van Rotterdam. De agenten stelden een onderzoek in en troffen in het appartement maar liefst 120.000 euro aan in een schoenendoos. Ook werden twee horloges in beslag genomen. De twee mannen van 39 en 48 jaar oud werden ingerekend, het geld en de sieraden zijn ze kwijt.

  Ondermijning

  Vaak is er sprake van ondermijning. Dit is de vermenging van criminaliteit in de onderwereld met de gezonde samenleving in de bovenwereld. Nietsvermoedende jongeren kunnen hier intuinen en onbedoeld verzeild raken in witwaspraktijken. Dit kan gebeuren doordat ze geronseld worden voor illegale praktijken door 'vrienden' die op het oog vermogend, maar ook eerlijk overkomen.

  Of nietsvermoedende burgers komen te werken in zaken die niet kloppen. Zo zijn er bijvoorbeeld winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoelen en horecagelegenheden die afhankelijk zijn van illegale gokzuilen. Dit soort zaken kunnen dan ook een dekmantel zijn om illegaal verkregen geld wit te wassen. Als je hier werkt, wordt je onderdeel van deze dekmantel en kun je ongewild een aandeel krijgen in een crimineel netwerk.

  Ondermijning bestrijden

  Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit. De gemeente Rotterdam, OM, belastingdienst en de politie werken samen om dit te bestrijden.

  Bron: politie.nl / Opgelicht?!

  Gerelateerd

 • Ook interessant