Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Man veroordeeld voor oplichting via Tinder

  Man veroordeeld voor oplichting via Tinder

  Een 29-jarige man uit Papendrecht is dinsdag veroordeeld tot tweehonderd uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf voor oplichting via de datingapp Tinder, meldt het Algemeen Dagblad. De man verleidde een vrouw uit Alkmaar en maakte haar wijs dat hij geld nodig had voor zorg voor zijn doodzieke zus, waarmee hij gedurende een periode van enkele maanden in totaal meer dan 8.000 euro buit wist te maken.

  Liefde maakt blind, zo ontdekte het Alkmaarse slachtoffer op een pijnlijke en bovendien prijzige manier. Het contact ontstond toen ze tijdens een lange autorit – we hopen als passagier – naar Leeuwarden de tijd wilde doden en een kijkje nam op Tinder. Ze kreeg een zogenaamde 'superlike' en het contact kwam al snel tot stand. Onder het pseudoniem Eric van Santen loog haar nieuwe liefde van alles aan elkaar.

  Lees: Hoe voorkom ik online datingfraude?

  Zus met MS

  De verdachte zou een zus hebben die aan MS leed en maar liefst 10.000 euro nodig had voor kostbare medische ingrepen. Het Alkmaarse slachtoffer kreeg een foto te zien en dacht zelfs appcontact te hebben met de zus, maar achteraf bleek dat het gewoon de verdachte zelf was die zich voordeed als zijn niet-bestaande zus. De foto bleek van een onbekende vrouw te zijn, mogelijk heeft de dader deze simpelweg van het internet geplukt. 

  Het slachtoffer trapte in zijn val toen ze een lening van 8.000 euro afsloot om de ‘zus’ van de man te helpen. Rijke familie uit Portugal zou het geld terugbetalen, was het verhaal. Nadat het geld was overgemaakt, volgde radiostilte en was de verdachte in geen velden of wegen meer te bekennen. Toch lukte het de Alkmaarse om de oplichter op te sporen.

  Psychiatrisch verpleegkundige

  De oplichter bleek een medewerker te zijn van een psychiatrische instelling waar hij eerder al een patiënt voor zo'n 800 euro heeft opgelicht. Na zijn arrestatie verklaarde de man dat zijn handelen het gevolg is van geldproblemen en een gokverslaving. Hij betuigde spijt en wilde de volledige verantwoordelijkheid nemen voor zijn handelen. Mede vanwege zijn blanco strafblad was dat voor het Openbaar Ministerie voldoende reden om geen onvoorwaardelijke celstraf op te leggen.

  Naast de taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf moet de man zijn twee slachtoffers terugbetalen. Het gaat om een bedrag van in totaal bijna 9.500 euro. Zijn Alkmaarse slachtoffer liet weten weinig te geloven van de excuses die door de verdachte en zijn advocaat zijn aangewend, maar was verder wel tevreden met het vonnis.

  De Fraudehelpdesk meldde eerder al een significante stijging te hebben geconstateerd van het aantal meldingen van datingfraude. 

  Bron: Algemeen Dagblad

 • Ook interessant