Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Man achter adressa binnenkort voor de rechter

    Man achter adressa binnenkort voor de rechter

    Het strafrechtelijk onderzoek naar adressenfraudeur Tolunay A. is in volle gang. Het openbaar ministerie verwacht dat de zaak begin 2019 voor de rechter inhoudelijk behandeld wordt.

    Tolunay A. werd begin oktober aangehouden door de politie in verband met zijn betrokkenheid bij het uitgeven van valse huurcontracten. Nadat Opgelicht?! deze fraude in een eerdere uitzending aan het licht bracht, begon A. opnieuw dubieuze websites, waaronder inwoonloket en urgentieloket.

    Als wij undercover een bezoek brengen aan A., zien we dat hij voor een paar honderd euro belooft je te helpen bij aan een urgentieverklaring. Zijn adviezen zijn op het randje van legaal en illegaal.

    Inmiddels zit de verdachte vast in afwachting van de rechtszaak.

    Wat kun je doen als je gedupeerd bent?

    • Gedupeerden van 'adressa', 'inwoonloket', 'urgentieloket', 'adressenbank', 'adressencentrale', 'beterstede' of 'burgersloket' kunnen aangifte doen bij de politie. Vermeld daarbij dat het Openbaar Ministerie Amsterdam strafrechtelijk onderzoek doet.

    • Als iemand misbruik maakt van jouw woonadres, meld dit bij je gemeente. Fraudeurs kunnen bijvoorbeeld uitkeringen aanvragen op jouw adres, waardoor jij zelf in de problemen kunt komen.

    • Ga nooit met bedrijven in zee die jou (tegen betaling) een woonadres of inschrijfadres aanbieden.

    • Ga voor een urgentieverklaring of een inschrijfadres voor advies naar je eigen gemeente. Je gemeente kan je vertellen hoe je urgentie moet aanvragen. Dit is gratis.

    • Gemeenten, makelaars en woningbouwverenigingen die denken gedupeerd te zijn kunnen contact opnemen met de plaatselijke politie.

  • Ook interessant