Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Malafide klusjesmannen opgepakt dankzij buurt-WhatsApp-groep

  Malafide klusjesmannen opgepakt dankzij buurt-WhatsApp-groep

  Mede dankzij de buurt-WhatsApp-groep zijn er op donderdag in de wijk Ambacht in Vlaardingen een groep dubieuze klusjesmannen op heterdaad aangehouden. Zij probeerden een nietsvermoedende bewoner voor duizenden euro’s op te lichten door het aanbieden van werkzaamheden die ze half of helemaal niet uitvoerden.

  Enkele dagen geleden werd een bewoner benaderd door een Engelsprekende ‘klusjesman’. Hij bood aan het buitenwerk te kunnen schilderen en overhandigde een folder waarin werd gesproken over 'Nummer 1 Schilderij deskundige'. Hier had het slachtoffer wel oren naar en na flink te hebben onderhandeld, werd er een bedrag van €4000,- afgesproken voor het schilderen van de gehele buitenkant. Dit moest gelijk afgerekend worden. De klusjesman met zijn collega’s gingen aan de slag, maar konden het door het slechte weer niet gelijk afmaken. De dag erna zouden ze terugkomen. Zo gezegd, zo gedaan maar nu bleek dat de €4000,- enkel voor de voorzijde was. De achterzijde zou nog eens 6000 euro kosten, en ja ook dit direct afrekenen alsjeblieft.

  Gelukkig kreeg het slachtoffer argwaan en ging er niet mee akkoord. Wel deed hij een melding via de buurt-WhatsApp-groep. Gewaarschuwde agenten gingen direct op onderzoek uit en deden in die groep de oproep om uit te kijken naar een Ford Transit met Engels kenteken. Deze werd meerdere keren gespot, waardoor er kort daarna vijf verdachten werden aanhouden. De mannen zijn tussen de 23 en 59 jaar oud en komen uit Engeland, Roemenië en Polen.

  Zo gaan de oplichters te werk

  Travellers of Ierse klusjesmannen zijn rondreizende personen die geld verdienen door onderweg klusjes te doen. Zij komen aan je deur met de mededeling dat je huis onderhoud nodig heeft. De klusjesmannen bieden hun diensten voor lage prijzen aan, maar zodra betaald moet worden, valt het bedrag vaak een stuk hoger uit. Tijdens de reparaties zouden ze namelijk allerlei gebreken ontdekt hebben. Dit maakt allemaal deel uit van de oplichtingstruc. Er was in eerste instantie waarschijnlijk niets mis met jouw huis.

  Wie zijn die Ierse klusjesmannen en wat kun je doen?

  Het aanbieden van diensten gebeurt in sommige gevallen op zo’n agressieve manier dat mensen niet durven te weigeren. Achteraf blijkt het werk niet of zeer slecht gedaan en moet de klant meer geld betalen dan afgesproken. Om hun geld te krijgen deinzen criminele travellers niet terug voor intimidatie en afpersing. Je kunt travellers herkennen aan de eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en het feit dat ze Engels met een Iers accent spreken.

  Bron: Politie.nl 

 • Ook interessant