Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Klimaatonderzoekers opgelicht

  Oplichters hebben het gemunt op klimaatonderzoekers, die zij geld uit de zak proberen te kloppen via uitnodigingen voor niet-bestaande conferenties.

  De wetenschappers wordt verteld dat al hun kosten worden vergoed, maar dat zij wel eerst hun hotelreservering zelf moeten voorschieten. Degenen die daar intrappen, zien hun geld vervolgens niet meer terug. Dat berichtte de Britse omroep BBC donderdag.

  Global Warming Volunteer Group

  De fraudeurs runnen een website onder de naam Global Warming Volunteer Group. Daarop claimen zij de steun van onder meer de Britse regering, grote internationale ondernemingen en wetenschappelijke organisaties. Volgens de Amerikaanse klimaatwetenschapper Lee Schipper beheersen de criminelen het jargon zo goed, dat sommige onderzoekers de website voor echt aanzien. De 'voorschotten' die de oplichters vragen liggen tussen de 200 en 300 euro per keer.

  Hotels bestaan niet

  De conferenties die op de website staan aangekondigd, zijn allesbehalve echt. De hotels in Londen waar ze zouden plaatsvinden, bestaan niet. Wel lijken de namen en adresgegevens sterk op die van bestaande hotels. De bedrijven, overheidsinstanties en andere organisaties waarvan vermeld wordt dat die de bijeenkomsten zouden sponsoren, zeggen van niets te weten.

  Schipper zegt al sinds 2009 op de hoogte te zijn van de oplichtingspraktijken. Hij ontvangt minstens een keer per maand een uitnodiging voor zo'n fopconferentie. "Ik gok dat zij elke keer enkele tientallen slachtoffers te pakken nemen, wat geen slechte vangst is als je bedenkt dat zij zo goed als geen kosten hoeven te maken.'' Schipper heeft zijn collega's in de klimaatwetenschap onlangs per e-mail gewaarschuwd.

  (ANP)

 • Ook interessant