Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Invallen in onderzoek miljoenenoplichting ABN Amro

  Invallen in onderzoek miljoenenoplichting ABN Amro

  In een onderzoek naar een mogelijke miljoenenoplichting van ABN Amro, heeft de FIOD dinsdag in Nederland en op Bonaire 22 woningen en bedrijven doorzocht. Daarbij zijn administratie, luxe auto's, een boot, vier pick-ups, meerdere scooters en 20.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Dat heeft het functioneel parket van Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

  ABN Amro deed aangifte van de mogelijke oplichting die ruim 11 miljoen euro zou bedragen. De twee hoofdverdachten, broers van 44 en 51 jaar, zouden tussen 2007 en 2010 met behulp van ruim 76.000 incasso-opdrachten op "ingenieuze wijze" de bank hebben beduveld. Het OM onderzoekt nog hoe de vermeende fraude precies in het werk zou zijn gegaan.

  Het onderzoek richt zich ook op faillissementsfraude en belastingfraude. Daarvoor is ook een derde verdachte in beeld; een 45-jarige man. Het drietal wordt verdacht van het niet goed bijhouden van de administraties en het onjuist of niet verstrekken van informatie over faillissementen. Volgens het OM blijkt uit controles van de Belastingdienst dat winst is verzwegen in de aangifte van de inkomstenbelasting.

  De 44-jarige verdachte is aangehouden. Dat gebeurde op Bonaire in opdracht van de rechtbank Zutphen omdat hij naliet inlichtingen te geven aan de curator over zijn persoonlijk faillissement. Hij is niet gearresteerd voor de vermeende oplichting. Zijn broer is nog op vrije voeten.

  Bron: ANP

 • Ook interessant