Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • In 2014 minder schade door fraude in betalingsverkeer

  In 2014 minder schade door fraude in betalingsverkeer

  De schade door fraude in het Nederlandse betalingsverkeer is vorig jaar bijna gehalveerd. Het totale schadebedrag bedroeg 17,3 miljoen euro tegen 33,3 miljoen in 2013.

  Dat maakten Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekend. In 2012 was de schadepost nog bijna 82 miljoen euro. De gezamenlijke fraudeaanpak van banken, politie en justitie is succesvol. Maar, benadrukte NVB-voorzitter Chris Buijink, ook de consument trapt veel minder snel in de trucs van criminelen. 'De consument is streetwise geworden', zegt hij. Hij en directeur Piet Mallekoote van de Betaalvereniging wijzen er in dat verband op dat ondanks de aanhoudend sterke groei van internetbankieren de schade door fraude ook op dat front drastisch daalde, met 51 procent tot 4,7 miljoen euro.

  Strijd tegen malware werpt vruchten af

  Vooral de strijd tegen malware, waarbij criminelen computers besmetten met software om geld van online bankrekeningen te halen, is vorig jaar succesvol gebleken. Dat komt mede doordat de fraudedetectiesystemen van Nederlandse banken sterk zijn verbeterd. De schade daalde met 90 procent tot onder de 500.000 euro. De meeste schade bij internetbankieren werd vorig jaar veroorzaakt door phishing, het via internet op slinkse wijze ontfutselen van bijvoorbeeld creditkaartgegevens. Maar ook die schade nam af, van 4,7 miljoen euro in 2013 naar 3,9 miljoen.

  Skimmen fors teruggedrongen

  Skimmen, het plunderen van betaalrekeningen met gekopieerde passen, is vorig jaar in Nederland opnieuw fors teruggedrongen. De schadepost daalde hier van 6,8 miljoen euro tot 1,3 miljoen. Vooral door de invoering van de chip op passen is skimmen nauwelijks meer aantrekkelijk voor criminelen. Wat ook helpt is dat consumenten hun pinpas buiten Europa alleen kunnen gebruiken als zij dat speciaal aan hun bank hebben gevraagd. De grootste schadepost (3,3 miljoen euro) bij betaalpassen is het gevolg van gestolen of verloren bankpassen. Vaak heeft een dief eerst de pincode afgekeken. De banken zullen daarom hun voorlichting over deze vorm van fraude intensiveren.

  Bron: ANP (18-03-1992)

  Afbeelding: Istock

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant