Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Fraudehelpdesk: 'Schade door fraude in twee jaar tijd met 65 procent gestegen'

    Fraudehelpdesk: 'Schade door fraude in twee jaar tijd met 65 procent gestegen'

    De Fraudehelpdesk heeft cijfers naar buiten gebracht waaruit blijkt dat het aantal fraudemeldingen én het totale schadebedrag explosief zijn gestegen. In 2017 ging het om circa 19.000 meldingen, in 2019 werden er ruim 31.000 gevallen van fraude gerapporteerd. Ook het totale schadebedrag is enorm gestegen: ging het in 2017 nog om bijna 16 miljoen euro, vorig jaar ging het om meer dan 26 miljoen euro. Dat is een stijging van maar liefst 65 procent.

    Opvallend is verder dat er in 2018 iets minder meldingen en iets minder slachtoffers waren dan in 2017, maar dat het schadebedrag met bijna 21 miljoen euro wel hoger lag dan het voorgaande jaar. In 2019 zijn zowel het aantal meldingen als het aantal slachtoffers weer flink gestegen, met als treurige, doch voor de hand liggende gevolg dat ook het totale schadebedrag hard omhoog is gegaan. 

    Betrof het in 2017 in totaal 2.866 slachtoffers, in 2019 ging het om 4.615 gedupeerden.

    Meer meldingen én meer slachtoffers in alle categorieën

    De Fraudehelpdesk heeft de verschillende varianten van fraude in afzonderlijke categorieën ondergebracht. Zo is er sprake van;

    • Datingfraude;
    • WhatsApp-fraude;
    • Beleggingsfraude;
    • Fraude met misleidende bitcoinadvertenties;
    • Marktplaats- en webwinkelfraude;
    • Oplichting met niet-bestaande kamers of huurwoningen; en
    • Cybercrime. Onder laatstgenoemde categorie valt niet alleen phishing, maar ook hacken en oplichting door nephelpdesks.

    In al deze categorieen zijn er vorig jaar (veel) meer meldingen binnengekomen en is het aantal slachtoffers ook veel hoger. Ook het schadebedrag is in alle gevallen gestegen, met uitzondering van Marktplaats- en webwinkelfraude. In deze categorie waren er meer meldingen én meer slachtoffers, maar was het schadebedrag met ongeveer 480.000 euro lager dan in 2017, toen er bijna 600.000 euro werd buitgemaakt.

    WhatsApp-fraude, cybercrime- en bitcoinfraude zijn de grootste stijgers

    Verreweg de grootste stijging werd geconstateerd in de categorie WhatsApp-fraude. Ging het in 2017 nog om 47 meldingen met een schadebedrag van nog geen 20.000 euro, in 2019 kreeg de Fraudehelpdesk maar liefst 2.663 meldingen en was het schadebedrag opgelopen tot meer dan één miljoen euro. 

    Cybercrime stijgt ook flink, en dat valt met name te wijten aan phishing. In 2017 kreeg de Fraudehelpdesk 6.360 meldingen, vorig jaar was dat gestegen tot 14.239 meldingen. Het schadebedrag ging van circa 941.000 euro omhoog naar bijna anderhalf miljoen euro.

    De laatste opvallende stijging zit 'm in bitcoinfraude, waar regelmatig misleidende advertenties met bekende Nederlanders voor worden ingezet. In 2017 kreeg de Fraudehelpdesk slechts vier meldingen en bedroeg de schade iets meer dan 27.000 euro, vorig jaar wisten maar liefst 419 mensen de Fraudehelpdesk te vinden en gingen slachtoffers voor bijna drie miljoen euro het schip in.

    Bekijk alle cijfers van de Fraudehelpdesk

    Persbericht Fraudehelpdesk januari 2020 (pdf)

    Bron (inclusief pdf): Fraudehelpdesk

  • Ook interessant