Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ierse klusjesmannen die minstens 300.000 euro buitmaakten gearresteerd

  Ierse klusjesmannen die minstens 300.000 euro buitmaakten gearresteerd

  De politie Amsterdam meldt dat vier Ierse klusjemannen - variërend in de leeftijd van 19 tot 36 jaar - gisterochtend zijn opgepakt in een hotel te Badhoevedorp. Er zijn momenteel dertig aangiften binnen: de schade die het viertal heeft aangericht, bedraagt zeker drie ton.

  Het viertal, dat verdacht wordt van oplichting, werd van het bed gelicht nadat onderzoek van de politie uitwees dat ze zich in het betreffende hotel bevonden. De verwachting is dat het aantal aangiften nog toeneemt naarmate het onderzoek vordert. 

  Het onderzoek van de politie richtte zich op rondreizende klusjesmannen die al zeker tien jaar lang voornamelijk in de Randstad en de nabije omgeving actief zijn. Ze hebben het voornamelijk op oudere slachtoffers gemunt, zo blijkt uit een inventarisatie van de momenteel bekende aangiften.

  Gezien de leeftijd van de jongste verdachten en het feit dat het gaat om een groep die al minstens tien jaar actief is, lijkt het overigens aannemelijk dat niet de volledige groep is opgerold. Ons advies is dan ook om altijd waakzaam te blijven voor dit soort praktijken.

  Intimidatie en agressie

  De handelswijze is bekend en bestaat er meestal uit dat bepaalde klussen in en om het huis worden aangenomen, maar vervolgens in het geheel niet (of heel slecht) worden verricht. Uiteraard weten deze malafide klusjesmannen hun oudere, minder assertieve slachtoffers onder druk te zetten om torenhoge rekeningen te betalen. Blijft een betaling uit, dan volgt doorgaans intimidatie en agressie.

  De politie heeft daarnaast diverse spullen in beslag genomen, waaronder geld, simkaarten, telefoons, folders en ander - niet nader gespecificeerd - promotiemateriaal.

  Het viertal wordt vrijdag 13 december voorgeleid.

  Bron (inclusief foto): Politie Amsterdam

 • Ook interessant