Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Grote fraudezaak voor rechtbank in Assen

  Grote fraudezaak voor rechtbank in Assen

  Voor de rechtbank in Assen begint maandag een omvangrijke fraudezaak, waarin 35 personen - veelal van Chinese en Vietnamese afkomst - terechtstaan. Ze worden ervan verdacht dat ze door heel Nederland met valse documenten zo'n 20 woningen hebben aangekocht, die daarna zijn gebruikt als hennepkwekerij.

  De zaak kwam in 2006 aan het licht na een brand in een pand in het Drentse Nieuw-Weerdinge. In de woning was een hennepkwekerij ondergebracht. De bank vermoedde toen dat de kopers werkgeversverklaringen hadden vervalst om de hypotheek rond te krijgen en deed aangifte.

  Het Openbaar Ministerie (OM) begon een onderzoek onder de naam Kastanje, waarna bleek dat de truc veel vaker was toegepast. Het gaat volgens een woordvoerster om "een megazaak". Het OM heeft een dossier aangelegd van 45.000 pagina's over witwassen, handel in hennep, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude.

  Van de 35 worden negen personen aangemerkt als hoofdverdachte. De praktijken vonden met name plaats in Friesland, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Brabant. Banken hebben in totaal zo'n 5 miljoen euro verloren. Het OM verwacht dat de strafzittingen 2 maanden in beslag nemen. De uitspraken volgen dan in de eerste maanden van 2013.

  ANP

 • Ook interessant