Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Groep cybercriminelen opereerde vanuit oude NAVO-bunker

  Groep cybercriminelen opereerde vanuit oude NAVO-bunker

  Een opvallend hoofdkwartier voor een groep cybercriminelen. Ze runden hun bende vanuit een Duitse bunker die vroeger door de NAVO was gebruikt. In de bunker stond een groot serverpark waar hun klanten websites konden huisvesten voor het dark web, het afgeschermde deel van het internet. Op die sites werd gehandeld in verboden spullen.

  In totaal zijn er dertien verdachten. Zeven van hen zijn nu opgepakt. 

  Illegale handel en cyberaanvallen 

  De oude bunker staat in Traben-Trarbach in het zuidwesten van Duitsland. Anderen gebruikten de servers om te handelen in drugs, vervalste documenten, gestolen gegevens en kinderporno. Ook voerden ze cyberaanvallen uit. Eind november belaagden ze bijvoorbeeld meer dan een miljoen routers in Duitsland tegelijk. De Wallstreet Market, een van de grootste ondergrondse marktplaatsen ter wereld, werd ook beheerd vanaf de servers in Traben-Trarbach.

  Ook doorzoekingen in Nederland

  In Nijmegen is de woning van een 52-jarige verdachte doorzocht. Daarbij is computerapparatuur in beslag genomen, maar de man is niet aangehouden. In onder meer Rotterdam hebben getuigen administratie gedeeld met de rechercheurs, aldus de Nederlandse politie.

  Het onderzoek naar de bende duurde bijna vijf jaar. 

  Update 15:47: Nederlander drijvende kracht achter bende 

   Een 59-jarige Nederlander is vermoedelijk de drijvende kracht achter het datacentrum in een oude NAVO-bunker in Duitsland. Ook zeker drie andere Nederlanders worden verdacht van betrokkenheid. Verder zijn er nog twee Duitsers en een Bulgaar opgepakt. 

  Bron: ANP 

 • Ook interessant