Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Google gebruikte smoezen voor gezichtsscans daklozen en studenten'

  'Google gebruikte smoezen voor gezichtsscans daklozen en studenten'

  De Amerikaanse tak van uitzendbedrijf Randstad heeft in opdracht van Google met smoezen mensen overgehaald hun gezicht te laten scannen. Het bedrijf benaderde onder andere daklozen en studenten, zonder daarbij te vermelden dat het voor Google was, melden bronnen van de Amerikaanse krant New York Daily News, die betrokken waren bij het project. NU.nl schrijft donderdag over de ontdekkingen van het Amerikaanse nieuwsmedium.  

  De mensen die toezegden mee te willen doen, kregen een apparaat met een selfiecamera om hun gezicht te laten scannen in ruil voor €4,50. Daklozen zouden niet goed in de gaten hebben gehad waaraan ze deelnamen. Daarnaast zouden ze niet snel met de media praten en waren daarom een favoriet doelwit. Aan studenten werd verteld dat het een selfiespelletje betrof. De medewerkers vertelden echter niet dat de selfies eigenlijk scans waren en bij Google opgeslagen zouden worden. 

  Huidskleur

  Bovendien werd aan de medewerkers gevraagd voornamelijk mensen met een donkere huidskleur te scannen, omdat camera’s vooralsnog moeite hebben met het herkennen van mensen met een donkere huidskleur.

  Google wilde niet op de berichten reageren. Eerder gaf het technologiebedrijf wel toe data te verzamelen ter verbetering van de gezichtsherkenning voor de nieuwe Pixelsmartphone.

  Bron: NU.nl

 • Ook interessant