Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Google gaat apps buiten de Play Store scannen op malware

  Google gaat apps buiten de Play Store scannen op malware

  Meestal download je nieuwe apps via een officiële appwinkel zoals de App Store of Play Store. Soms worden apps ook daarbuiten gedownload, bijvoorbeeld via een website. Deze apps worden niet gecontroleerd op virussen en vormen daarmee een risico voor je telefoon of tablet. Google komt hiervoor nu met een oplossing. 

  Google komt met een malwarefunctie naar Google Play Protect die apps die buiten de officiële app-marktplaatsen zijn gedownload, scant op potentiële gevaren zoals malware. De functie komt in de komende maanden beschikbaar. Wanneer je een app vanaf een website downloadt, krijg je eerst een melding van Google dat de app gescand moet worden. De functie moet je beter beschermen tegen apps die gebouwd zijn om antivirusmethoden te omzeilen en virussen op je telefoon of laptop te plaatsen, laat Tweakers weten.  

  Sideloaden 

  Het downloaden van apps via websites of buiten officiële appwinkels wordt ook wel sideloaden genoemd. Dit kan een risico vormen omdat deze apps niet worden gecontroleerd op virussen, zoals dat in de officiële appwinkels wel gebeurt. Zo werkt Google Play met Play Protect om de apps te checken op malware. Bij downloaden via een website gebeurt dat dus niet en kan het zomaar zijn dat je een onveilige of schadelijke app downloadt. De nieuwe malwarefunctie van Google zou hiervoor een stokje moeten steken. 

  Onontkoombaar  

  De nieuwe malwarefunctie zou volgens Tweakers niet weg te klikken zijn. Wanneer je de functie aan hebt staan, kun je een app niet installeren zonder dat ze gescand zijn door Google Protect. Wanneer er iets niet klopt aan een app, krijg je een waarschuwing dat de app schadelijk is en mogelijk bij je data kan komen. De schadelijke app wordt vervolgens automatisch geblokkeerd en je kunt deze niet meer installeren

  Bereid je voor 

  De anti malware-functie van Google moet in de komende maanden wereldwijd beschikbaar worden. Handig om alvast te weten hoe je de functie aanzet: 

  • Open de Google Play Store-app. 
  • Tik rechtsboven op het profielicoon. 
  • Tik op Play Protect-instellingen. 
  • Zet apps scannen met Play Protect aan of uit. 

  Bronnen: Tweakers, AndroidWorld 
   

 • Ook interessant