Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gemeenten sporen 67 miljoen euro aan fraude op

  Gemeenten hebben vorig jaar 67 miljoen euro aan fraude met uitkeringen opgespoord.

  Dat is 14 miljoen meer dan de 53 miljoen euro in 2010. Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

  Eerder deze maand werd al bekend dat vorig jaar ook meer fraude is opgespoord door uitkeringsinstituut UWV, onder meer uitvoerder van de WW en WAO/WIA, en door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die gaat over de AOW, kinderbijslag en de nabestaandenuitkering. In totaal is in 2011 voor 153 miljoen aan fraude met uitkeringen opgespoord bij de SVB, UWV en gemeenten.

  De Krom roept de Kamer op om zijn voorstellen en die van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voor fiks hogere straffen op uitkeringsfraude nog voor de zomer te behandelen. Over 2011 heeft het UWV over 64 miljoen euro aan uitkeringsfraude voor 5,8 miljoen euro aan boetes opgelegd. Bij de SVB ging het vorig jaar om 22 miljoen euro aan fraude en 1,9 miljoen aan boetes. Bij fraude met bijstand is het opleggen van boetes door gemeenten niet gewoon volgens Sociale Zaken, maar wordt er gekort op de uitkering.

  Volgens de staatssecretaris is het zaak om uitkeringsfraude harder aan te pakken. ,,Voor het bestrijden van fraude zijn niet alleen de voorlichting en de pakkans belangrijk, maar ook de afschrikwekkende werking van sancties. Zeker voor de calculerende fraudeurs.''

  Bron: ANP

 • Ook interessant