Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gazelle Travel

  Gazelle Travel

  Iedere moslim is, als hij of zij daartoe in staat is, verplicht om een keer in zijn leven de Hadj te maken. Een dure reis, waar veel moslims hun leven lang voor sparen. Het laatste dat je dan verwacht, is dat je wordt gedupeerd door een andere moslim.

  De heilige bedevaart naar Mekka is een van de vijf zuilen van de islam. Als een volwassen moslim voldoende financiële middelen en een goede gezondheid heeft, moet hij de islamitische bedevaart maken. Zo is er de kleine bedevaart, de Umrah en de Hadj, die in een specifieke maand gelopen moet worden. Het afleggen van deze tocht is verre van goedkoop. Er moeten vliegtickets komen, hotels geboekt worden, vaccinaties, en ga zo maar door. Genoeg reden om een betrouw reisbureau uit te zoeken, want je spendeert al gauw een paar duizend euro.

  Gespecialiseerde reisbureau's

  Op het internet zijn diverse reisbureaus te vinden die zich hebben gespecialiseerd in islamitische bedevaarten. Gazelle Tours, het vroegere Gazelle Travel, is een bureau dat in meerdere landen actief is. Op de website www.gazelle-travel.com is te vinden dat Gazelle Tours, van de Tunesiër Mongi Gazelle, in diverse landen actief is: Nederland, België, Zwitserland, Duitsland, Groot-Britannie, Frankrijk, Oostenrijk en Tunesië. De prijzen van de bedevaarten zitten aan de onderkant van de markt en dat trekt uiteraard mensen. De goedkoopste Umrah kost zo'n 890 euro en de goedkoopste Hadj komt uit op een bedrag van 3190 euro, een forse investering.

  Klachten

  Al in 2012 komt bij Opgelicht?! de eerste klacht over het bedrijf binnen. De klachten die Opgelicht?! over het bedrijf ontvangt zijn divers. Gazelle Tours, dat niet door het Ministerie van de Hadj erkend is om visa te verkrijgen, blijkt in vele gevallen niet in staat om visa voor de reis te leveren. Dat blijkt ook al uit een faillissementsverslag van een voormalig bedrijf van Gazelle. In het jaar 2012 gaat Gazelle Technologies failliet. Een van de handelsnamen van Gazelle Technologies is Gazelle Travel, de naam van de huidige website. In het faillissementsverslag geeft Gazelle aan dat de reden voor het faillissement ligt in het feit dat woedende reizigers het faillissement hebben aangevraagd. De aanvragers van het faillissement hadden een reis naar Mekka geboekt en aanbetaald. De reis heeft geen doorgang kunnen vinden omdat er moeilijkheden waren met het verkrijgen van de benodigde visa voor het reisgezelschap.

  Lastig contact te krijgen

  Maar we krijgen ook andere klachten. De gedupeerden melden ons dat de klachten begonnen op het moment dat de aanbetaling heeft plaatsgevonden. Vanaf dat moment is het vaak lastig om nog een reactie te verkrijgen van de heer Gazelle, zowel via telefoon als email. Vliegtickets zijn niet geregeld, de reis wordt opeens met een paar dagen verschoven, paspoorten die mensen moeten opsturen, worden pas maanden na de annulering teruggestuurd. Veel reizigers hebben geen vertrouwen meer in de bedevaart via Gazelle en annuleren zelf hun reis. Sommige pelgrims krijgen na lang aandringen hun geld of een gedeelte daarvan terug. Kortom, diverse beloftes worden gedaan maar niet of nauwelijks nagekomen.

  Buitenland

  Maar de klachten houden niet op bij de grens. Ook in het buitenland zijn diverse mensen gedupeerd. Zo heeft zich in België, waar Gazelle Tours in 2014 failliet is verklaard, een grote groep pelgrims zich verzameld. SOS Pelerine is de organisatie die de belangen behartigd van circa 50 pelgrims die allen gedupeerd zijn door het handelen van Gazelle.

  Contact

  Opgelicht?! wil naar aanleiding van alle klachten graag contact met Mongi Gazelle om zijn kant van het verhaal te horen. Telefonisch en per email probeert Opgelicht?! contact te krijgen, maar krijgt hem niet te pakken. Zelfs na tussenkomst van een advocaat komt het niet tot een gesprek en Opgelicht?! verzoekt Gazelle's advocaat nogmaals contact met de redactie op te nemen. Helaas neemt Gazelle geen contact op met de redactie. Dan komt Opgelicht?! hem toevallig op straat tegen om hem nogmaals om een inhoudelijke reactie te vragen, maar tot een vruchtbaar gesprek leidt het niet. Na dit gesprek neemt de tweede advocaat van Mongi contact op met de redactie. In de verklaring die Opgelicht?! krijgt van deze advocaat geeft Mongi Gazelle aan dat de problemen rondom zijn bedrijf niet aan hem te wijten zijn.

  Bekijk de uitzending over Gazelle Travel

 • Ook interessant