Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Garagefraude' in Hongarije en Bulgarije

  'Garagefraude' in Hongarije en Bulgarije

  Vakantiegangers moeten in Hongarije en Bulgarije goed oppassen als ze hun auto naar de garage brengen. Uit de twee Oost-Europese landen die in opkomst zijn bij Nederlandse toeristen, komen steeds meer meldingen binnen van zogeheten garagefraude.

  Daarvoor waarschuwt verzekeraar Allianz Global Assistance maandag.

  De garages stellen bijvoorbeeld dat een auto uitgebreid gerepareerd moet worden, terwijl er maar een klein probleem is. Ook stelen monteurs tijdens de 'reparatie' soms goede onderdelen uit de auto.

  Allianz raadt toeristen aan om in geval van panne zo veel mogelijk bij hun auto te blijven wanneer ze die in een garage laten repareren. Daarnaast is het goed om van te voren foto's te maken, zodat er aangifte kan worden gedaan bij de politie als er iets verdwenen is.

  Dit jaar zijn er volgens een woordvoerder opvallend meer meldingen binnengekomen dan de afgelopen jaren. Een voorbeeld is een geval waar een automobilist naar een garage ging om een band te laten verwisselen. Achteraf bleek dat zijn drie andere banden stiekem waren verwisseld voor versleten exemplaren.

  In Hongarije en Bulgarije bestaat er volgens Allianz geen organisatie die vergelijkbaar is met de Nederlandse branchevereniging Bovag. Garages hebben daardoor geen duidelijk keurmerk en Nederlandse toeristen worden door hun verzekeraar meestal simpelweg naar de dichtstbijzijnde garage gestuurd.

  De ANBW heeft geen vergelijkbare klachten binnengekregen, maar de reizigersbond zegt dat toeristen altijd moeten oppassen. In opkomende vakantielanden worden Nederlanders toch vaak gezien als rijke toeristen, omdat de salarissen ter plaatse een stuk lager zijn. Volgens de ANWB is dit niet een specifiek probleem voor garages; het komt ook voor dat de rekening van een hotel of restaurant voor toeristen een stuk hoger uitvalt dan verwacht.

  Bron: ANP

 • Ook interessant