Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudezaak: Ratelband vrijuit, 16 jaar cel voor Rob Z.

  Fraudezaak: Ratelband vrijuit, 16 jaar cel voor Rob Z.

  Emile Ratelband gaat vrijuit, maar het Amsterdamse gerechtshof veroordeelde crimineel Rob Z. maandag tot zestien jaar cel in de Yellowstonezaak, die draait om oplichting en fraude.

  Ratelband stond terecht voor vermeende medeplichtigheid bij brandstichting in een huis van hem in 2009. Hij was eerder al vrijgesproken door de rechtbank, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep en eiste een jaar cel. Ratelband zou een financieel motief hebben gehad zijn huis in de as te laten leggen. Hij heeft altijd ontkend. Het hof oordeelde dat er geen direct bewijs is van de betrokkenheid van Ratelband bij de brandstichting en sprak hem vrij.

  'Positiviteit overwint alles'

  'Er is niets of niemand die mij van mijn pad kan afhouden. Er is maar één weg en die is vooruit. Positiviteit overwint alles'', reageerde Ratelband tegenover entertainmentdienst BuzzE. Hij laat wel weten dat hij een schadeclaim wil indienen. Hij stelt dat hij in de afgelopen zes jaar 'meerdere miljoenen euro's' is misgelopen door de rechtszaak. 'Ik kreeg veel minder opdrachten en geen uitnodigingen meer voor bijvoorbeeld premières en andere bijeenkomsten. Dit is karaktermoord.'

  Celstraffen

  Zeven verdachten zijn maandag wel veroordeeld door het hof. Ze kregen celstraffen variërend van twaalf maanden voorwaardelijk tot zestien jaar onvoorwaardelijk. Tegen Rob Z., de spil in de Yellowstonezaak, had het OM in hoger beroep twintig jaar cel geëist. Dat werden er zestien. Hij moet ook bijna 700.000 euro aan schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffers.

  Schuldig

  Volgens het hof heeft Z. zich schuldig gemaakt aan onder meer afpersing, bedreiging, oplichting van verzekeringsmaatschappijen, valsheid in geschrifte, witwassen, betrokkenheid bij verschillende brandstichtingen en heling van een schilderij van Karel Appel.

  'Forse straf'

  Z.'s advocaat Richard van der Weide reageert 'licht positief' op de uitspraak. 'Het gaat toch om een hele reeks misdrijven. Maar zestien jaar is en blijft een forse straf.'

  Gewelddadige overval

  In april is Z. ook al veroordeeld tot vier jaar cel voor medeplichtigheid aan een gewelddadige overval op zijn voormalige schoonouders, waarbij hij vanuit de gevangenis betrokken zou zijn geweest.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant