Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudeur Golden Sun meldt zich bij politie

  De voortvluchtige Daan B. in de beleggingsfraudezaak rond Golden Sun en Royal Dubai heeft zich afgelopen maandag bij de politie in Nieuwegein gemeld en is vervolgens vastgezet. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gemeld.

  Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde hem in hoger beroep tot vier jaar gevangenisstraf en hij moet aan gedupeerden nog bijna 14 miljoen euro terugbetalen. B. stond wereldwijd gesignaleerd met het verzoek aan buitenlandse politiediensten om hem aan te houden.De Golden Sun/Royal Dubai-zaak kent vijf hoofdveroordeelden. Het hof legde hen gevangenisstraffen tot vijf jaar op. Een van hen is nu nog voortvluchtig.

  Grootschalige oplichting

  Er is volgens het gerechtshof sprake geweest van een grootschalige oplichting. De belegde gelden zijn voor het grootste deel contant opgenomen in Turkije en Nederland en sindsdien niet teruggevonden. De gedupeerden belegden onder meer met pensioen- en spaargelden of met het geld van een erfenis.

  Veroordeelden

  Het hof in Den Bosch legde in december vorig jaar opnieuw vijf jaar cel op aan de Marc de B. voor zijn leidinggevende rol in de beleggingsfraudezaak. Zijn 'partners in crime' Daan B. en Mirko van O. kregen in hoger beroep ieder vier jaar cel, nadat zij eerder door de rechtbank waren veroordeeld tot vijf jaar. Ook Olav B. (42) kreeg vier jaar cel, terwijl hij van de rechtbank 4,5 jaar had gekregen.

  (ANP)

 • Ook interessant