Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudehelpdesk beantwoordt kijkersvragen

  Fraudehelpdesk beantwoordt kijkersvragen

  Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau? En wat moet je doen als je nieuwe vriend een oplichter blijkt te zijn? Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk beantwoordt deze en andere kijkersvragen.

  In de uitzending was te zien hoe Jeroen met vele vrouwen een relatie aanging en vervolgens hun bankrekening leeg trok. Hij liet vrouw na vrouw berooid achter. Moet je direct verdenking hebben als degene met wie je date, geld van je vraagt? 'Ja, wij zien bijvoorbeeld veel trucs uit het buitenland. Zij zoeken dan contact met mensen in Nederland. Eerst wordt een vertrouwensband opgebouwd: dat kan maanden duren. Ineens gaat er dan iets geks gebeuren en dan moet er een belletje bij je gaan rinkelen', zo stelt Van Eck.

  Maar wat bezielt die vrouwen om daar in te trappen? Je hebt na een paar maanden toch wel in de gaten dat er geld weg is? 'Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt een relatie en je hebt elkaar het vertrouwen al gegeven. Dan is het heel moeilijk om achter je oren te krabben en te zeggen: het kan toch niet waar zijn.'

  Schuldhulpverlening

  Welke gegevens kan je eigenlijk wel of niet afstaan aan schuldhulpverleners? 'Geef allereerst nooit je DigiD-code af. Daarnaast moet je jouw persoonlijke informatie voor je houden. Het is altijd link om zogenaamde helpers hierin te vertrouwen. Maar de vraag blijft: je moet toch iemand kunnen vertrouwen?'

  Malafide incassobureau

  Als je pech hebt als ondernemer, dan trap je in de val van slimme babbelaars die doen alsof je een achterstallige rekening hebt openstaan. Hoe weet je dat je te maken hebt met een malafide incassobureau? 'Wanneer je met ons contact opneemt en je vraagt of een bureau bij ons bekend is, dan kunnen we aangeven of dat zo is. Dat is iets wat ik adviseer', zo geeft Fleur van Eck namens de Fraudehelpdesk als tip.

  Incassobureau en deurwaarder

  Tot slot is het soms onduidelijk wat het verschil is tussen een incassobureau en deurwaarder. 'Een incassobureau kan vorderingen van een bedrijf overnemen en deze vervolgens proberen te innen. Daarnaast kunnen zij de vorderingen kopen. Een gerechtsdeurwaarder voert gerechtelijk bevel uit. Dit is een beschermd beroep en voert alleen uitspraken uit van de rechter.

  Bekijk de video van het interview met Fleur van Eck hieronder.

  Helaas hadden we tijdens de opname technische problemen, waardoor het geluid ontbreekt tijdens het eerste deel van het gesprek. Daarom begint de video als het gesprek al begonnen is. Onze excuses hiervoor.

 • Ook interessant