Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraude met declaraties zorgt voor scheuring binnen de PVV

  Fraude met declaraties zorgt voor scheuring binnen de PVV

  De Zeeuwse PVV heeft voor minstens 816,75 euro aan onterechte declaraties ingediend. Dat meldt Omroep Zeeland. Commissaris van de Koning Han Polman verwacht dat leden van de PVV-Statenfractie die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude 'hun conclusies trekken, maatregelen treffen en daarmee hun verantwoordelijkheid nemen'.

  Polman stelt dit in een brief aan de Staten naar aanleiding van een onderzoek van accountantsbureau KPMG naar mogelijk misbruik van provinciale gelden bij de PVV-Statenfractie. Het onderzoek werd ingesteld nadat Zeeuwse PVV-leden Statenfractie-voorzitter Peter van Dijk beschuldigden van gesjoemel. Opvallend is dat fractielid Vincent Bosch, die de kwestie aankaartte, volgens het rapport zelf ook geknoeid heeft met een declaratie.

  Nu blijkt dat de Zeeuwse PVV voor minstens 816,75 euro aan onterechte declaraties heeft ingediend. In twee andere gevallen is ook sprake van onterechte declaraties bij de PVV, maar is de hoogte van het bedrag niet meer vast te stellen.

  'Creatief boekhouden' 

  Daarnaast kwamen er in de dagen na 17 april via lokale en landelijke media artikelen en geluidsopnamen naar buiten met signalen van mogelijke onregelmatigheden. Op de geluidsopnamen legt Peter van Dijk onder meer uit, hoe hij op een slimme manier een vrijwilligersbijdrage doorsluist naar een 'potje' voor verkiezingsactiviteiten. Van Dijk spreekt in de opnames van 'creatief boekhouden'. 'Dat mag natuurlijk nooit van z'n leven buiten welke kamerdeur dan ook komen.' Het is niet toegestaan om fractiegeld in te zetten voor verkiezingsactiviteiten.

  Bron: ANP, Omroep Zeeland 
   

 • Ook interessant