Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • FIOD start onderzoek naar transfers FC Twente

  FIOD start onderzoek naar transfers FC Twente

  De opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar mogelijke fraude bij transfers van spelers van FC Twente.

  Dat heeft een woordvoerster van het Functioneel Parket, waar het onderzoek onder valt, woensdag laten weten. In het belang van het onderzoek wil het Functioneel Parket verder geen mededelingen doen. Namen van spelers bij wier transfers er mogelijk sprake was van valsheid in geschrifte, gaf de woordvoerster niet.

  FC Twente maakte eerder zelf al bekend onderzoek te doen naar verdachte transfers uit het verleden. In januari kondigde commissaris Ton Heerts op de nieuwjaarsreceptie zo'n onderzoek al aan. Hij zei toen dat er aanwijzingen waren dat op transfergebied 'mogelijk nog meer handelingen zijn verricht die op zijn minst vraagtekens oproepen'.

  Dat leidde onder meer tot een onafhankelijk onderzoek onder leiding van Ben Knüppe. Uit zijn rapport van 1 maart blijkt dat FC Twente de transfers uit het verleden liet analyseren door het kantoor IVY Advocaten. Knüppe over zijn rapport: 'Dit rapport is geen juridische uitspraak, maar een samenvattende analyse die tot aanbevelingen leidt. Daarom bevat dit rapport geen juridische kwalificaties aan hetgeen wordt opgemerkt of gevonden.'

  In zijn rapport stipte hij onder meer het bestaan van een geheime overeenkomst (additional agreement) tussen investeringsmaatschappij Doyen en FC Twente aan, destijds ondertekend door de bestuurders Joop Munsterman en Aldo van der Laan.

  Ook stelde hij dat ingewikkelde dossiers zoals die van Dusan Tadic en zijn zaakwaarnemer Zoran Pavlovic 'geïnventariseerd zullen moeten worden'. FC Twente schakelde voor dat dossier een advocaat in. 'Ook is van belang dat de relatie met de Belastingdienst (in het kader van het horizontaal toezicht) verder genormaliseerd wordt', aldus onderzoeker Knüppe.

  Bron: ANP

  Foto: Shutterstock

  Gerelateerd

 • Ook interessant