Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Facebook schikt privacyschandalen voor 5 miljard'

  'Facebook schikt privacyschandalen voor 5 miljard'

  Facebook moet 5 miljard dollar betalen als gevolg van een reeks privacyschandalen. Beurswaakhond FTC heeft deze week goedkeuring gegeven aan een schikking over onder meer het grote lek waarbij gegevens van gebruikers bij Cambridge Analytica terechtkwamen, zo meldt The Wall Street Journal vrijdagavond.

  Het socialemediabedrijf liet eerder al weten 3 miljard dollar opzij te hebben gezet voor de kwestie. Facebook zei eerder dit jaar ervan uit te gaan dat de kosten uiteindelijk tussen de 3 en 5 miljard dollar zouden bedragen.

  Wat moet ik weten over het privacyschandaal bij Facebook?

  Dit jaar kwam naar buiten dat het campagnebureau Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers. Die informatie werd onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. Met de schandalen zou Facebook de regels van een eerdere schikking in 2011 hebben overtreden. De FTC kan alleen boetes uitdelen aan bedrijven die meermaals in de fout gaan.

  De FTC oordeelt hard over interne controle op privacyzaken bij Facebook. Topman Mark Zuckerberg zou geen strobreed in de weg zijn gelegd bij beslissingen over het beheer van persoonlijke gegevens. Met misleidende informatie en instellingen zou Facebook sinds 2012 de privacyvoorkeuren van gebruikers hebben genegeerd.

  Controle WhatsApp en Instagram ook opgeschroefd

  De nieuwe commissie die daar verandering in moet brengen, benoemt voortaan medewerkers die erop toezien dat privacyregels worden nageleefd. Zij rapporteren ieder kwartaal aan de FTC over hun bevindingen.

  De externe controle op Facebook, dat ook WhatsApp en Instagram bezit, wordt eveneens opgeschroefd. Daarnaast moet het bedrijf beter controleren of apps van andere partijen die met Facebook werken wel aan alle privacyvoorschriften voldoen. Doen ze dat niet, dan moet Facebook ze verwijderen.

  Nog een schikking

  In een ander onderzoek, van beurswaakhond SEC, schikt Facebook voor 100 miljoen dollar. Het bedrijf heeft volgens deze toezichthouder beleggers verkeerd ingelicht over problemen met de privacy van zijn platforms. Facebook wist volgens de SEC al in 2015 van het misbruik van gegevens door Cambridge Analytica, maar lichtte aandeelhouders daar pas twee jaar later over in.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant