Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Facebook neemt aanvullende maatregelen om nepnieuws over coronavirus te weren

    Facebook neemt aanvullende maatregelen om nepnieuws over coronavirus te weren

    Facebook neemt extra maatregelen om nepberichten over het coronavirus en COVID-19 tegen te gaan. Mensen die op misleidende informatie over COVID-19 hebben gereageerd, worden verwezen naar een pagina van de World Health Organisation waarop de mythes over COVID-19 worden ontkracht.

    'Op deze manier willen we mensen die mogelijk in aanraking zijn gekomen met deze content verwijzen naar een betrouwbare bron voor het geval ze deze claims buiten Facebook opnieuw tegenkomen. De nieuwe functionaliteit zal de komende weken ook beschikbaar worden in Nederland', zo meldt Facebook donderdag.

    Facebook heeft inmiddels honderdduizenden stukken content met onjuiste en/of misleidende informatie over COVID-19 verwijderd. 'Denk hierbij aan schadelijke claims zoals dat het drinken van bleek je geneest van corona, en theorieën waaruit blijkt dat jonge mensen immuun zouden zijn voor het virus'. Voor dergelijke theorieën is geen wetenschappelijke onderbouwing.

    Nepnieuws

    Drie weken geleden meldde Facebook al dat ze de persbureaus Agence France Presse (AFP) en de Deutsche Presse-Agentur (DPA) in gaan zetten om Nederlandse berichten op Facebook te controleren. Doen van deze aanpak is om nepnieuws tegen te kunnen gaan.

    Als zij concluderen dat een bericht niet klopt, komt dat bericht lager in de tijdlijn van gebruikers te staan. Als dergelijke berichten minder gauw gezien worden, verspreiden ze zich ook minder snel, is de gedachte. Daarnaast komt bij zulke berichten een waarschuwing te staan.

    De persagentschappen uit Frankrijk en Duitsland gaan doen wat eerst Nu.nl deed. Nu.nl was in 2017 begonnen met het zogenoemde factchecken van berichten op Facebook. Eind vorig jaar stopte de site ermee, omdat Facebook niet wil dat beweringen van politici worden gecheckt. Sindsdien zat Facebook zonder partner in Nederland.

    Bron: ANP

  • Ook interessant