Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Facebook haalt onbetrouwbare winacties offline

  Facebook haalt onbetrouwbare winacties offline

  Facebook heeft donderdag naar aanleiding van een onderzoek van NU.nl een aantal onbetrouwbare winacties offline gehaald. Mogelijke slachtoffers werden verleid hun gegevens af te staan met een zogenaamde gewonnen keuken- badkamer en tuinrenovatie.

  Het ging om vier Facebookpagina’s die op de dezelfde manier probeerden, namen, woonadressen, e-mailadressen, geslacht, telefoonnummers en geboortedata te ontfutselen. Nadat de oplichters de gegevens in handen hadden, werden de slachtoffers

  NU.nl heeft drie van de vier pagina’s pagina’s aan Facebook voorgelegd. Namelijk: 'Meer Voor Vrouwen' en 'Werk Voor Thuis' waren sinds het najaar actief en wisten binnen korte tijd een groot bereik te halen, tussen de 20.000 en 28.000 vind-ik-leuks. De derde pagina 'Testers Gezocht' was minder succesvol maar al sinds 2016 actief.

  Zo werkt het

  Facebook-gebruikers konden

  Na het invullen van hun gegevens werden slachtoffers bestookt met e-mails namens Green Flamingo gestuurd. In een tijdsbestek van 39 dagen ontving NU.nl 179 e-mails uit drie deelnames. Ook ontvingen zij negentien e-mail van vakantieveilingen.nl. Het bedrijf achter de website Emesia zegt niet op de hoogte te zijn dat de e-mailadressen zijn verzameld via misleidende Facebook-acties.

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat weten dat het verzamelen van e-mailadressen op deze manier onwettig is. Omdat mensen hun privégegevens onder verkeerde voorwendselen invullen. Namelijk omdat ze dachten kans te maken op een prijs.

  Vakantieveilingen laat weten de gang van zaken te betreuren en afstand te nemen van acties waarbij consumenten worden misleid. Ook belooft het bedrijf in Nederland volledig te stoppen met het verwerven van nieuwe klanten op deze manier.

  Meer misleidende Facebook-pagina’s

  NU.nl kreeg inzicht in de pagina’s omdat gebruikers ze rapporteerden als 'nepnieuws'. Mogelijk is het netwerk van dit soort nep-pagina’s groter dan deze vier die nu offline zijn gehaald. Zo vonden ze nog enkele misleidende pagina’s met duizenden vind-ik-leuks. Facebook laat weten een vervolgonderzoek uit te voeren om gerelateerde accounts en pagina’s op te sporen en deze eventueel te verwijderen.

  Bron: NU.nl

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant