Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ex-topman Audi aangeklaagd in sjoemeldieselzaak

  Ex-topman Audi aangeklaagd in sjoemeldieselzaak

  Aanklagers in München hebben Rupert Stadler, voormalig topman van automerk Audi, officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege zijn rol in het dieselgateschandaal. Het vermoeden bestaat dat Stadler zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding en vervalsing. De aanklacht is onderdeel van een breder onderzoek naar Volkswagen, het moederbedrijf van Audi.

  Stadler wordt ervan verdacht moedwillig bepaalde informatie onder de pet te hebben gehouden, terwijl hij wel degelijk op de hoogte was van de fraude binnen het bedrijf. Omdat gevreesd werd dat hij een getuige manipuleerde, heeft Stadler al een paar maanden vastgezeten. Drie andere verdachten zouden motoren voor Audi, Volkswagen en Porsche hebben ontwikkeld waar illegale software op stond om de waardes van uitlaatgassen mee te beïnvloeden.

  Schade loopt in de miljarden

  Het schandaal heeft Volkswagen inmiddels zo'n dertig miljard euro gekost. Volkswagen manipuleerde de motoren van zo'n 11 miljoen dieselvoertuigen om de uitstoot van onder meer CO2 minder te doen lijken dan het daadwerkelijk was.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant