Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ex-burgemeester vervalste declaraties

  Ex-burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard heeft lange tijd declaraties vervalst. In totaal verrijkte hij zichzelf met 2695 euro, blijkt woensdagavond uit een rapport van onderzoeksbureau van Kafi Integrity.

  Zo declareerde hij ritten met de auto die niet hebben plaatsgevonden. Ook rekende hij meer kilometers dan er werkelijk was gereden. In totaal gaat het om ruim 3700 kilometer.

  Het onderzoek werd ingesteld nadat De Vries opnieuw was betrapt op gesjoemel met declaraties en reiskostenvergoedingen. Om die reden stapte de CDA'er vorig jaar onmiddellijk op.

  De gemeentesecretaris ontdekte bijvoorbeeld dat hij kosten declareerde voor een eindejaarsbijeenkomst in het Duitse Kleef, terwijl hij daar niet was geweest. Toen zij hem wees op de fouten, corrigeerde De Vries de bonnen over het vierde kwartaal van 2011 en het eerste half jaar van 2012. Hij schakelde ook de gemeentesecretaris en andere ambtenaren in om zijn probleem op te lossen. De gemeentesecretaris werd daardoor in januari op non-actief gezet.

  De gemeente kan het bedrag niet terugvorderen, omdat het onderzoeksbureau heeft ontdekt dat er fouten in de gemeentelijke regelingen zitten.

  ANP

 • Ook interessant