Europol en het Bureau voor Intellectuele Eigendom in de Europese Unie (EUPIO) slaan de handen ineen in de strijd tegen namaakgoederen en plagiaat.
Een nieuwe eenheid (IPC3 geheten) moet regelen dat de politie in de Europese lidstaten betere operationele en technische steun krijgt in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit. De eenheid werd dinsdagochtend in Den Haag tijdens een tweedaagse congres over het onderwerp geïntroduceerd.
Plagiaat kost in de EU duizenden banen. Maar het leidt ook tot gevaarlijke situaties omdat bijvoorbeeld ook geneesmiddelen en medische apparatuur worden nagemaakt. Ook worden de valse artikelen soms onder slechte werkomstandigheden vervaardigd.
Zo'n 5 procent van de producten die de EU importeert zou uit vervalsingen bestaan, aldus Europol en EUPIO. Het gaat dan om een bedrag van mogelijk 85 miljard euro, maar misschien nog wel veel meer. 'Alles wat kan worden vervalst, wordt vervalst', aldus een van de congresdeelnemers. Door het internet is deze tak van misdaad de afgelopen jaren flink gegroeid. Tegelijk is er vooral onder jongeren te weinig bewustzijn van vervalsing en de achtergronden daarvan.
Volgens directeur Robin Wainwright van Europol zijn criminele netwerken die zich bezighouden met plagiaat ook actief in de mensensmokkel, witwaspraktijken en internetmisdaad. De IPC3 moet onder meer internationaal onderzoek naar plagiaat coördineren en bevorderen. Ze moet vooral ook gaan zorgen voor meer kennis over plagiaat en de rol die internet hierin speelt.