Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Eis vijf jaar voor grootschalige tankpasfraude

  Voor de rechtbank in Lelystad is dinsdag vijf jaar cel geëist tegen twee leden van een bende die grootschalig zou hebben gefraudeerd met betaalpassen en tankpasjes.

  Het totale schadebedrag beloopt ongeveer 3 miljoen euro. De bende kopieerde creditcards waarmee duizenden keren werd getankt.

  De 34 personen tellende bende opereerde volgens justitie in heel Nederland. De meeste van de in totaal driehonderd gedupeerden komen uit Rotterdam, Rijswijk, Dordrecht en Tilburg. Het gaat om tankstations, winkels en creditcardbedrijven. De firma Travel Card BV heeft een schadeclaim ingediend van circa 500.000 euro.

  Volgens officier van justitie H. Timmer heeft de bende voor grote financiële schade in heel Nederland gezorgd. ,,Bovendien worden, in een tijd waarin plastic geld heel gewoon is geworden, mensen nu afgeschrikt om spullen met creditcards te betalen, bijvoorbeeld op het internet.''

  De zaak kwam aan het rollen door oplettendheid van personeel van een benzinepomp in Rotterdam. Daar werd binnen enkele dagen heel vaak met dezelfde pas, althans kopieën hiervan, brandstof afgerekend. Met kopieën van een andere pas is later zelfs 1745 keer in drie dagen getankt. Weer een andere creditcard was oorspronkelijk in gebruik bij het ministerie van VROM.

  De vijf hoofdverdachten zijn mannen uit Rotterdam en Schiedam tussen de 24 en 37 jaar oud. Justitie ziet in de 36-jarige R.S. de spin in het web van de criminele bende. Zijn café aan de Keileweg in Rotterdam zou de centrale ontmoetingsplaats zijn. S. ontkent deze leidersrol, maar anderen noemen hem de ,,grote regelaar''. Medeverdachte A.D. was de technische man. Hij zou de pasjes daadwerkelijk hebben gekopieerd.

  Bron: Listenbedrog.nl

 • Ook interessant