Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Echtpaar verdacht van verzekeringsfraude: tientallen schadeclaims voor in totaal € 180.000,-

  Echtpaar verdacht van verzekeringsfraude: tientallen schadeclaims voor in totaal € 180.000,-

  Schade aan je auto? Kan gebeuren, dat overkomt de beste. Een claim indienen bij de verzekering is dan ook geen punt. Maar wie in een tijdsbestek van zes jaar bijna 80 claims indient wegens autoschade, kan of niet rijden, of probeert de verzekering te tillen. De politie arresteerde deze week een echtpaar uit 's-Hertogenbosch op verdenking van grootschalige verzekeringsfraude.

  Het echtpaar wordt ervan verdacht de verzekering jarenlang te hebben opgelicht door het indienen van onterechte schadeclaims. De politie vermoedt dat het echtpaar opzettelijk aanrijdingen veroorzaakte om de schade vervolgens te kunnen claimen. Verder onderzoek moet nog uitwijzen in welke mate het echtpaar zich precies heeft verrijkt, maar dat het om grote bedragen gaat, staat zo goed als vast.

  Bijna tachtig aanrijdingen sinds 2014

  De verzekeringsmaatschappij trok in 2018 aan de bel omdat op basis van een aantal dubieuze schadeclaims het vermoeden ontstond dat er weleens sprake zou kunnen zijn van fraude. Nader onderzoek wees uit dat het echtpaar vanaf 2014 bij bijna tachtig aanrijdingen betrokken was, zonder uitzondering als benadeelde partij. 

  Het is buitengewoon onwaarschijnlijk dat dat verhaal klopt, dacht de verzekeringsmaatschappij. Maar vermoedens van fraude zijn juridisch gesproken natuurlijk onvoldoende grond voor een zaak. De verzekeringsmaatschappij besloot dan ook te berekenen hoe groot de kans was dat iemand zo vaak betrokken zou raken bij botsingen. De kans daarop was nagenoeg nul. Duidelijke zaak: daar zit een luchtje aan.

  Opzettelijk schade veroorzaken en de verzekeringskwestie afraffelen

  De werkwijze van het echtpaar was als volgt. Bij parkeerplaatsen in de buurt van meubelboulevards en winkelcentra wachtten zij hun kans af. Aanrijdingen werden opzettelijk veroorzaakt met auto's die achteruit een parkeerplaats verlieten, en bij het invullen van het schadeformulier werd misbruik gemaakt van de consternatie om de zaak zo snel mogelijk af te raffelen. Om die reden werd het schadeformulier niet op de juiste wijze ingevuld.

  De politie gaat ervan uit dat het echtpaar zowel in Nederland als in België toesloeg.

  Politie: 'Onterecht verdiende vermogen afpakken'

  Het bleek al met al een behoorlijk lucratieve aangelegenheid voor het echtpaar: naar schatting wist het stel op deze manier zo'n 180.000 euro te 'verdienen'. Waar mogelijk zal het onterecht verdiende vermogen worden afgepakt, laat de politie weten. Het uitgangspunt is immers dat fraude niet mag lonen. 

  Het echtpaar moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De auto van het stel is inmiddels afgepakt, dus nieuwe 'ongelukjes' zitten er momenteel even niet in.

  Bron: Politie.nl

 • Ook interessant