Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Drie taalscholen doorzocht op verdenking van fraude met inburgeringsgeld

  Drie taalscholen doorzocht op verdenking van fraude met inburgeringsgeld

  De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid verdenkt drie taalscholen van grootschalige fraude met inburgeringsgelden. Uit vijf woningen en twee bedrijfspanden in Rotterdam, Breda, Heerlen, Barendrecht en Halderberge werd bewijs verzameld. Zeven personen worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen van overheidsgeld.

  De administratie van de drie taalscholen werd in beslag genomen, naast enkele tienduizenden euro’s contant geld, drie auto’s en waardebonnen. Zes mannen en één vrouw worden verdacht van de fraude met overheidsgeld dat is bedoeld om statushouders de taal te leren. Zij zijn niet aangehouden.

  Geen lessen

  Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat diverse taalscholen onterecht vele miljoenen aan overheidssubsidie opstrijken. Bij de scholen in kwestie sloten de studenten een blanco contract af met de taalschool, waarvoor ze een 'vergoeding' kregen, vaak zonder dat er ook lessen tegenover stonden.

  Met elk vals contract kunnen de taalschool maximaal tienduizend euro bij overheidsdienst Duo lenen. Duo scheldt die lening kwijt als de student ondanks voldoende gevolgde lessen niet slaagt. De taalscholen gaven in valse verklaringen aan dat de studenten voldoende lessen hadden gevolgd.  

  Cadeaubon in ruil voor vals contract

  De inspectie heeft aanwijzingen dat de taalscholen de fraude verhullen door aan een deel van de studenten wél echt les te geven, terwijl anderen een deel of helemaal geen lessen kregen. 'Bij inschrijving bieden de taalscholen de cursisten contant geld of een cadeaubon van een elektronicawinkel.’ Uit het onderzoek van de Volkskrant bleek dat vooral kaarten van de Mediamarkt werden uitgedeeld.

  Kwaliteitseisen keurmerk

  De lening bij Duo, van maximaal tienduizend euro, kan alleen worden afgesloten bij een school die is aangesloten bij Blik op Werk. Deze instantie deelt keurmerken uit aan scholen die aan de kwaliteitseisen voldoen. Om misbruik te voorkomen wordt het geld niet op de rekening van de inburgeraars gestort, maar staat het bij Duo geparkeerd. Als de inburgeraar een ingediende rekening goedkeurt, maakt Duo het geld over naar de taalschool. 

  Het onderzoek naar de drie taalscholen staat onder regie van het Functioneel Parket. De verdachten hebben het geld vermoedelijk deels witgewassen, meldt de inspectie.

  Lees ook: 

  Bron: De Volkskrant

 • Ook interessant