Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Directeur licht eigen school voor autistische leerlingen op

  Directeur licht eigen school voor autistische leerlingen op

  Geliefd en begaan met de kinderen. Zo kenden de ouders en leerkrachten Jenny C. (52), de directeur van het Passer College in Rotterdam voor autistische kinderen. De verbazing was groot toen ze werd gearresteerd en de school voor tienduizenden euro's bleek te hebben opgelicht. Voor de rechter bekende ze alles. Er werd een halfjaar celstraf geëist.

  Jenny C. heeft haar school voor speciaal onderwijs opgelicht en geld gestolen van de stichting waar de inwoonster van Rhoon penningmeester was. Deze stichting Suitable, op hetzelfde adres als de school, liet leerlingen werkervaring opdoen. Hier zou bijna 14.000 euro van de rekening zijn verdwenen.

  Vervalste rekeningen

  Als directeur heeft C. bijna twee jaar lang rekeningen voor verbouwingen, onderhoud en aankopen gestuurd naar de stichting Boor, waar het Passer College onder valt. Deze rekeningen zijn vervalst voor meer dan 20.000 euro. In totaal meent het Openbaar Ministerie dat C. 42.355,90 euro moet terugbetalen. Tijdens de rechtszaak erkende C. dat zij valse facturen heeft ingediend. 'Dat klopt.'

  'De weg kwijt'

  C. zegt dat het Passer College veel voor haar betekende. 'Ik heb die school groot gemaakt, ik heb er veel tijd en energie in gestoken.' Volgens haar werd het werk haar allemaal te veel en heeft ze dat ook aangegeven bij scholenkoepel Boor. Ze raakte naar eigen zeggen de weg kwijt en maakte er een zooitje van.

  Ik heb die school grootgemaakt Jenny C., Voormalig schooldirecteur

  'Berekend te werk gegaan'

  De officier van justitie ziet weinig in die verklaring: 'Hoe verhoudt zich dat tot geld gebruiken voor aankopen voor uzelf?' Zij vindt dat C. juist 'heel berekenend' te werk is gegaan: 'U heeft uw zwembad betaald met geld van de school. Vervolgens daar bovenop ook nog eens een declaratie ingediend voor dat bedrag. Dubbelop dus.'

  Overigens zijn wel allerlei verbouwingen gepleegd aan de school. Die liet C. zwart doen. Omdat ze 'voor de leerlingen' wilde dat het gebouw zo snel mogelijk klaar zou zijn, zegt ze. 'Dat had ik niet zo moeten doen.’'

  Geliefd

  Het was een collega die al in 2017 aan de bel trok over mogelijke onregelmatigheden in de boekhouding van de middelbare school voor leerlingen met autisme, met vestigingen in Overschie, Het Lage Land en Hillesluis. Schoolbestuur Boor liet daarom een bureau voor bedrijfsrecherche onderzoek doen.

  Daaruit bleek eind 2017 dat er inderdaad was gefraudeerd. Reden om C. per direct te ontslaan en aangifte tegen haar te doen. Dit kwam hard aan op het Passer College, waar C. zeer geliefd was. Docenten konden zich niet voorstellen dat zij zoiets verwerpelijks zou doen.

  Zwembad

  De politie doorzocht na de arrestatie van C. haar rijtjeswoning in Rhoon en legde beslag op veel waardevolle spullen, waaronder televisies, een auto en het zwembad.

  C. hield er een dure levensstijl op na. Volgens berekeningen van de politie kon zij niet rondkomen van het inkomen dat ze had, ook al verdienden zij en haar partner goed.

  Behalve de celstraf eist de officier van justitie dat C. ruim 40.000 euro terugbetaaldt C. is niet meer actief in het onderwijs. Ze is een eigen schoonmaakbedrijf begonnen. 

  'Niet nog de gevangenis in'

  Volgens haar advocaat Noëlle Pieterse heeft de voormalig schooldirecteur haar les geleerd. Ze heeft haar baan verloren, haar reputatie is bezoedeld en het heeft tot een echtscheiding geleid. Zij vindt niet dat haar cliënt nu nog de gevangenis in moet. 'Ze is nu juist haar leven weer aan het oppakken.'

  De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

  Bron: AD

 • Ook interessant