Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dennis H.

  Dennis H. veroordeeld tot 24 maanden cel

  De meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem heeft internetoplichter Dennis H. veroordeeld voor het plegen van grootschalige oplichting via internet, deels samen met een ander. Daarnaast is de man veroordeeld voor verduistering.

  De rechtbank heeft bewezen verklaard dat de man benadeelden heeft opgelicht door op de websites Marktplaats.nl spelcomputers, GSM telefoons en concertkaarten te koop heeft aangeboden. Daarbij maakte hij gebruik van emailaccounts waardoor zijn identiteit of verblijfplaats moeilijk of niet te achterhalen waren. De goederen zijn na betaling door benadeelden niet afgeleverd.

  De rechtbank heeft verder bewezen verklaard dat de man in augustus 2007 als postbode bij TNT postzakken mee naar huis heeft genomen waarna hij uit twee door hem geopende brieven GSM-simkaarten gehaald heeft. De rechtbank heeft de man vrijgesproken voor de aan hem tenlastegelegde valsheid in geschrifte omdat aan advertentieteksten in het maatschappelijk verkeer geen bewijsbestemming kan worden toegekend.

  De rechtbank is van oordeel dat een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf de enige gepaste straf is en heeft de man veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf. Deze straf is korter dan door het Openbaar Ministerie is geëist omdat de rechtbank minder feiten bewezen acht.

  De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf benadrukt dat de man op listige wijze talloze mensen opgelicht heeft door hen te bewegen geld over te maken. Ook de verduistering als medewerker van TNT zijn ernstige feiten. Verdachte heeft op grove wijze misbruik gemaakt van het in het handelsverkeer noodzakelijke vertrouwen tussen burgers, zich enkel laten leiden door zakelijk financieel gewin en geen oog gehad voor de schadelijke gevolgen hiervan voor de benadeelden.

  De behandeling van de strafzaak tegen de medeverdachte is voor nader onderzoek aangehouden.

  Bron: Rechtbank Amsterdam

 • Ook interessant