Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Deloitte wint beroepen in Ahold-zaak

  Accountants van Deloitte hebben zich niet schuldig gemaakt aan misleiding in de fraudezaak rond Ahold, die in 2003 aan het licht kwam. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in twee beroepszaken die waren aangespannen door de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) van Pieter Lakeman, zo meldde Deloitte vrijdag.

  Lakeman stelde dat de betrokken accountants, onder wie oud-topman Roger Dassen, zich schuldig hadden gemaakt aan misleiding door de jaarrekening van Ahold over 2001 goed te keuren. Die bleek achteraf niet te kloppen, omdat met de cijfers was geknoeid. De bedrijvenonderzoeker had zijn klacht eerder al aanhangig gemaakt bij de Raad van Tucht, maar die had hem in het ongelijk gesteld.

  Het tweede beroep betrof een klacht waar Lakeman tijdens de procedure mee op de proppen kwam. Hij betichtte de accountants opnieuw van misleiding omdat een van hen zich ten onrechte ziek zou hebben gemeld voor de behandeling van de oorspronkelijke tuchtklacht. Daardoor liep de zaak vertraging op. Het CBb wees ook dat beroep af.

  De uitspraken betekenen overigens niet dat Deloitte nu van de Ahold-zaak verlost is. Vorige week maakte de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bekend dat zij aangifte heeft gedaan tegen het accountantsbureau wegens onder meer valsheid in geschrifte. Deloitte wees die aantijgingen met klem van de hand en noemde ze ,,buiten elke proportie''.

  Voormalig financieel directeur Michiel Meurs van Ahold kreeg 3 jaar geleden wegens de boekhoudfraude een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een boete van een ton opgelegd. Hij geldt als het brein achter de malversaties, waarmee volgens Deloitte ook de accountants om de tuin werden geleid. Oud-topman Cees van der Hoeven kreeg een boete van 30.000 euro.

  Bron: ANP

 • Ook interessant