Dega Subsidies heeft een rechtszaak tegen een ondernemer verloren. De ondernemer hoeft niet te betalen voor een door het bedrijf uitgevoerde ‘subsidiescan’, blijkt uit het vonnis.
GelijkDe ondernemer weigerde een rekening te betalen voor een rapport waar hij in de praktijk niets aan had. De rechter stelde hem in het gelijk. Volgens de rechter voldeed het document niet aan hetgeen de ondernemer ervan had mogen verwachten.
SubsidiescanDega Subsidies voerde na een gesprek over de werkzaamheden van de ondernemer een subsidiescan uit. Deze bleek niet op maat te zijn en dus ook niet van enige waarde. De ondernemer liet het betaalde bedrag van € 393,25 terugstorten, omdat hij ontevreden was over het rapport.
Al snel ontving hij een dagvaarding van Dega Subsidies. Hij moest, inclusief rente, € 442,15 betalen. De ondernemer weigerde dit, omdat de overeenkomst op basis van ‘no cure no pay’ was.
Algemeen documentZijn jurist meldde zich bij de Fraudehelpdesk voor advies. Die concludeerde dat het document algemeen is en niet toegespitst op de onderneming. De rechter deelt deze mening. Zo werd advies gegeven over de beveiliging van een bedrijfspand, terwijl de ondernemer geen eigen pand heeft. Daaruit blijkt onder meer dat er geen sprake is van een op maat gesneden rapport.
De ondernemer hoeft dus niets te betalen, omdat er geen subsidiemogelijkheden voor hem zijn gevonden. Het kantoor levert immers niet de beloofde diensten. De vordering van Dega Subsidies is dan ook afgewezen.
Veel meldingenSinds 2011 ontvangt de Fraudehelpdesk meldingen over de werkwijze van Dega Subsidies, dat ondernemers via de telefoon benadert. Het kantoor vraagt of er interesse is in subsidies, omdat er veel subsidiemogelijkheden voor kleine ondernemers zouden zijn, maar de ondernemers kunnen uiteindelijk niets met de rapporten die zij ontvangen.
Bron: www.fraudehelpdesk.nl