Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 69% Nederlanders overweldigd door wachtwoorden: zo pak je het aan!

  69% Nederlanders overweldigd door wachtwoorden: zo pak je het aan!

  Uit onderzoek van Okta, een bedrijf dat zich bezighoudt met identiteits- en toegangsbeheer, blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders (69%) overweldigd is door het aantal wachtwoorden dat ze moeten onthouden. Dat is niet wonderbaarlijk als je bedenkt dat de gemiddelde consument meer dan 20 actieve accounts heeft. Als je voor elk account een ander wachtwoord gebruikt, is het aannemelijk dat je moeite hebt om dit allemaal te onthouden. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig al lang niet meer dankzij een handige tool.

  Behoor jij tot de 41% van de Nederlanders die vindt dat het aantal wachtwoorden te veel is om te onthouden? Dan kunnen we ons voorstellen dat jouw (mislukte) loginpogingen wel eens kunnen leiden tot frustraties. Een oplossing waar 24% van de Nederlanders dan gebruik van maakt is de bekende ‘wachtwoord vergeten’ knop. Fijn dat die bestaat, maar een duurzame oplossing is het niet. Meer frustratie ontstaat wanneer wachtwoorden aan bepaalde eisen moeten voldoen, of wanneer het om invoeren van gevoelige informatie zoals paspoortnummers gaat. Bijna de helft (44%) van de deelnemers aan het onderzoek van Okta gaven daarnaast aan dat ze méér zouden willen uitgeven in de retail en horeca, als het aanmaken van een account veilig, beveiligd en frictieloos is.

  De wens om het inlogproces frictieloos te laten verlopen is een uitdaging volgens Arno Niehuis, vice-president van Okta: “Klanten willen frictieloze, gepersonaliseerde en razendsnelle ervaringen bij het inloggen op apps en het doen van aankopen; tegelijkertijd willen ze controleren welke gegevens ze delen en willen ze passende beveiligingsmaatregelen om deze te beschermen”.

  Wachtwoorden onthouden: verleden tijd

  Gelukkig is er een oplossing: de wachtwoordmanager. In deze tool bewaar jij al je wachtwoorden en zodoende hoef je alleen nog maar het hoofdwachtwoord van de wachtwoordmanager te onthouden. Met een extensie voor je browser vult de tool al je wachtwoorden voor je in. En nóg een handigheid: de tool kan extra moeilijk te kraken wachtwoorden voor je aanmaken, omdat je ze nu toch niet meer hoeft te onthouden.

  De 10 beste wachtwoordmanagers

  info

  De 10 beste wachtwoordmanagers van 2023 volgens Safetydetectives

  1. 1PasswordOngeëvenaarde beveiliging, talloze functies en intuïtieve apps | Interface voor de Android-app in het Nederlands.

  2. Dashlane - Uiterst veilig met opvallende extra’s zoals een VPN en dark web monitoring.

  3. RoboFormGoede beveiliging, handige automatische invulfunctie en betaalbare abonnementen.

  4 Nordpass - Gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager met een intuïtieve gebruikersinterface in het Nederlands.

  5. Keeper - Geavanceerde beveiliging, intuïtieve apps en flexibele prijzen.

  6. Lastpass - Uitstekend gratis abonnement

  7. Sticky PasswordDraagbare USB-versie en lokale opslag

  8. Avira Password Manager - Makkelijk instellen & intuïtieve functies

  9. Password Boss - Goede prijs-kwaliteitsverhouding met veel extra functies

  10. BitwardenBeste open-source optie

  www.safetydetectives.nl & www.techzine.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant