Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Defensie wist al eerder van cateringfraude'

  'Defensie wist al eerder van cateringfraude'

  Het ministerie van Defensie had al jaren eerder op de hoogte kunnen zijn van een mogelijke fraude bij een bedrijf dat het eten en drinken voor de missie in Uruzgan in Afghanistan verzorgde.

  Een voormalig medewerker van het bedrijf Supreme heeft in 2013 bij het ministerie aangeboden gedetailleerde informatie te geven over de fraude. Dat meldt het NPO Radio1 programma Bureau Buitenland donderdag.

  Het ministerie zou echter in een reactie hebben laten weten dat zij niets met de informatie konden omdat het niet over een eigen onderdeel maar een ingehuurd bedrijf ging. In een mail raadde het ministerie de klokkenluider aan 'om maar naar de politie te stappen'. Het radioprogramma citeerde uit de mails en had de klokkenluider in de uitzending.

  Ko Colijn, directeur van denktank Instituut Clingendael, noemt de reactie van het ministerie in de uitzending 'laks en raar'. Op basis van een grove schatting, denkt hij dat het ministerie voor '20 miljoen tot 50 miljoen euro' het schip in is gegaan.

  Via een tussenbedrijf in Dubai zou Supreme de kosten van de leveringen aan Amerikaanse militairen op kunstmatige wijze hebben opgekrikt. Met deze werkwijze van Supreme zou ook het Nederlandse ministerie van Defensie zijn benadeeld.

  Om hoeveel geld het precies zou gaan is nog niet bekend. Minister Jeanine Hennis (Defensie) liet begin deze maand weten dat ze onderzoek laat doen naar deze kwestie. Het ministerie zei al dat destijds het contract met Supreme voor catering tussen 2006 en 2010 onder de loep is genomen. Toen bleek dat de prijzen te hoog waren en is het te veel in rekening gebrachte bedrag terugbetaald.

  Bron: ANP

  Foto: Ministerie van Defensie

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant