Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • December Kalender fraudegevoelig?

  December Kalender fraudegevoelig?

  Veel mensen hebben hem in zijn bezit. De December Kalender van de Lotto, goed voor 31 dagen krasplezier. Maar wat gebeurt er als u een grote prijs wint? In veel gevallen dient u uw bankgegevens én een kopie van uw paspoort per post op te sturen naar de lotto. Wat betekent dit voor de bescherming van uw persoonsgegevens?

  TROS Opgelicht?! legde deze vraag voor aan het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.

  REACTIE CENTRAAL MELDPUNT IDENTITEITSFRAUDE

  “In de actie December Kalender van de Lotto wordt gevraagd om per post een kopie identiteitsbewijs te sturen, alsmede een bank/giro rekeningnummer. De combinatie van deze twee is in algemene zin al zeer fraudegevoelig. Daarnaast wordt een burger gevraagd gegevens af te geven zonder dat daar een noodzaak of wettelijke grondslag voor is. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) raadt dit ten sterkste af, voor het ontvangen van een prijs is deze informatie niet nodig. Mocht dit wel nodig zijn, is het raadzaam om iemand in persoon te identificeren alvorens de prijs te overhandigen. Ook hierbij is geen kopie paspoort nodig.”

  REACTIE LOTTO

  “ De Lotto is zich ervan bewust dat we de deelnemers goed moeten beschermen en zijn steeds procedures aan het herzien zodra er trends of andere technieken ontstaan. De Lotto zal na de opmerkingen van Tros Opgelicht en het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude de procedures opnieuw in overweging nemen. Aspecten die toegevoegd kunnen worden is de waarschuwing dat een kopie van legitimatiebewijs altijd voorzien moet worden met de opmerking dat het alleen bestemd is voor Krasloten en het innen van een prijs. Daarnaast kan De Lotto duidelijker communiceren dat de winnaar een keuze heeft tussen het winnende lot opsturen en het zelf op kantoor in Rijswijk inleveren.”

  Voorbeeld

 • Ook interessant