Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • De VS willen uitlevering WikiLeaks-leider om hacken militaire computer

  De VS willen uitlevering WikiLeaks-leider om hacken militaire computer

  Ecuador trok donderdag het asiel van Assange in, waarop hij in de Ecuadoraanse ambassade in Londen werd gearresteerd door de Britse politie. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd. Justitie in de VS beschuldigt Assange van samenzwering en computervredebreuk.

  De Verenigde Staten moeten voor 12 juni aan Groot-Brittannië het bewijs leveren dat Julian Assange de misdaden heeft gepleegd waarvan hij in de VS verdacht wordt. Dat heeft een Britse rechter bepaald. De medeoprichter van WikiLeaks kan maximaal vijf jaar cel krijgen, heeft het ministerie van Justitie in Washington laten weten.

  In de aanklacht staat dat Assange heeft samengezworen met de Amerikaanse ex-militair Chelsea Manning om illegaal toegang te krijgen tot overheidscomputers. Manning speelde informatie over Amerikaanse militairen door naar WikiLeaks toen zij als man dienst deed in onder meer Irak. Manning werd in 2013 schuldig bevonden aan diefstal en spionage en kreeg 35 cel, maar kwam in 2017 vervroegd vrij.

  Clinton: 'Assange moet zich verantwoorden voor zijn daden'

  De voormalige presidentskandidaat en oud-minister Hillary Clinton vindt dat Julian Assange zich moet verantwoorden voor zijn daden. Assange's organisatie WikiLeaks zette in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 door hackers gestolen documenten van de Democratische Partij online.Tijdens een evenement in New York zei Clinton desgevraagd dat de beschuldigingen tegen Assange niets te maken hebben met het beknotten van de persvrijheid. 'Het gaat over het faciliteren van het hacken van een militaire computer om informatie van de Amerikaanse regering te stelen.'

  Clinton zag in het hele verhaal ook nog een grap: 'Ik denk dat het ironisch is dat hij de enige buitenlander is die deze regering welkom heet', verwees ze naar de verwoede pogingen van president Donald Trump om de zuidgrens van de VS te sluiten.

  Meerdere landen vragen om uitlevering Assange 

  Ecuador gaf Assange in 2012 onderdak in de ambassade in Londen toen hij op borgtocht vrij was. Zweden wilde hem uitgeleverd zien in verband met een onderzoek naar zedenmisdrijven. Assange vreesde vooral uitlevering aan de VS in verband met het verspreiden van geheime informatie van Amerikaanse overheden en militairen.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant