Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Datingfraude kostte slachtoffers bijna 4 miljoen euro

    Datingfraude kostte slachtoffers bijna 4 miljoen euro

    Slachtoffers van datingfraude zijn in 2019 voor 3.744.300 euro opgelicht, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk, opgevraagd door NU.nl. Een forse verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden, toen de schade 1.651.769 euro bedroeg. 

    Als mensen het gevoel hebben dat ze worden opgelicht, kunnen ze een melding doen bij de Fraudehelpdesk. Bij de helpdesk kwamen vorig jaar 639 meldingen binnen van datingfraude. In 2018 waren dat er nog 412. Bij het aantal meldingen van datingfraude gaat het om alle mensen van wie geprobeerd is geld af te troggelen. Slachtoffers zijn mensen van wie daadwerkelijk geld afhandig is gemaakt. Gemiddeld zijn de slachtoffers voor 14.457 euro opgelicht. 

    Volgens Tanya Wijngaarde, woordvoerder van de Fraudehelpdesk, ligt het bedrag per slachtoffer zo hoog omdat slachtoffers meestal voor een lange periode worden opgelicht. 'Daders steken maanden, soms wel jaren in het contact met hun slachtoffers.'

    Wat is datingfraude?

    Bij datingfraude wordt het slachtoffer misleid door iemand die zogenaamd verliefd op diegene is. Het slachtoffer denkt een relatie met iemand op te bouwen, maar wordt in werkelijkheid opgelicht. 

    Het is een heel intensieve vorm van fraude, vertelt Wijngaarde. 'Ze sturen elke dag lieve berichtjes en soms ook bloemen. Na een tijdje zeggen ze dat ze tijdelijk geld nodig hebben. Slachtoffers betalen in de veronderstelling dat ze het geld weer terugkrijgen, maar dat is niet het geval.'

    Risicogroep

    Volgens Wijngaarde gaan slachtoffers vaak op zoek naar mensen die gescheiden, weduwe of weduwnaar zijn. Mensen die behoefte hebben aan contact. Daarnaast ziet ze vaker vrouwelijke dan mannelijke slachtoffers tussen de meldingen. 

    Wijngaarde waarschuwt om alert te zijn op oplichters via onlinedatingsites. 'De oplichters doen zich meestal voor als Engelse of Amerikaanse mensen die zijn uitgezonden naar het buitenland.' Hierdoor wordt het verhaal dat ze tijdelijk niet bij hun geld kunnen aannemelijker. Maar Wijngaarde adviseert: 'Als iemand die je nog nooit ontmoet hebt je om geld vraagt, dan moet je dat nooit zomaar geven.'

    Een gebroken hart en 31.000 euro lichter

    Ook Harry Kelderhuis (57) werd slachtoffer van datingfraude, meldt NU.nl. Hij maakte in totaal 31.000 euro over naar zijn online contact, die vervolgens niet kwam opdagen op Schiphol.

    Het voorval speelde in september 2019. Na zijn scheiding had hij behoefte aan contact en dus maakte hij een profiel aan op een datingsite voor vijftigplussers. Zo kwam hij in contact met een vrouw die erg geïnteresseerd in hem was.

    De vrouw waarmee Harry contact had, was eigenaar van een plasticfabriek. Ze had de fabriek gerenoveerd, waardoor ze geen geld meer over had voor de aanschaf van een licentie om de fabriek daadwerkelijk te kunnen verkopen. Om deze reden vroeg ze Harry om geld, een bedrag van 2.000 euro. 

    Geld overmaken

    Omdat de verkoop van de fabriek nog niet rond was, vroeg de vrouw of Harry geld wilde overmaken voor een reis naar Nederland. Harry zat op dat moment midden in een scheiding en de verkoop van zijn huis. Zodra de verkoop rond was, kon hij haar geld sturen. Tot die tijd verbleef ze in een duur hotel in Dubai. Na de verkoop van Harry's huis stuurde ze een rekening van 26.000 euro van het hotelverblijf. Dit bedrag heeft hij overgemaakt. 

    Op de dag dat ze op Schiphol aan zou komen, kreeg Harry bericht dat ze was gearresteerd op het vliegveld van Dubai, omdat haar man zijn belasting niet had betaald. Ze vroeg of Harry nog 25.000 euro wilde overmaken. 

    Toen stortte Harry zijn wereld in. Harry heeft toen meteen aangifte gedaan bij de politie en ging naar de Rabobank. Zij hebben geprobeerd om het geld terug te halen, maar dat is niet gelukt. 

    Lees ook:

    Bron: NU.nl

  • Ook interessant