Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Controle bijstand mag niet door bedrijf

  Controle bijstand mag niet door bedrijf

  De gemeente Amstelveen had de controle op bijstandsfraude niet mogen uitbesteden aan een commercieel bedrijf. Dat is een kerntaak die een gemeente zelf moet uitvoeren. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, deze week bepaald.

  De gemeente Amstelveen had medewerkers van een commercieel bedrijf onderzoek laten doen naar ontvangers van bijstand. De gemeente hoefde alleen aan het bedrijf te betalen als het onderzoek leidde tot een intrekking, beëindiging of weigering van de bijstandsuitkering. De medewerkers van het commerciële bedrijf voerden het onderzoek helemaal op eigen houtje uit.

  Naar aanleiding van het onderzoek trok de gemeente de bijstand van een vrouw in. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat zij samenwoonde, terwijl ze als alleenstaande bij de gemeente te boek stond.

  De vrouw voerde in hoger beroep aan dat de gemeente geen gebruik had mogen maken van de verkregen onderzoeksgegevens. Volgens haar hadden de medewerkers van het bedrijf zich ten onrechte gelegitimeerd als handhavingsmedewerkers van de gemeente. Ook wees ze op het financieel belang van het bedrijf bij de uitkomst van het onderzoek.

  De Centrale Raad van Beroep noemt het resultaat van het onderzoek 'onrechtmatig verkregen bewijs'. Het is het eerste oordeel van de raad over een dergelijke kwestie. Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep is een eindoordeel. Partijen kunnen niet in beroep.

  Bron: ANP

 • Ook interessant