Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Compensatie voor duizenden gedupeerden van misleidende datingwebsites

    Compensatie voor duizenden gedupeerden van misleidende datingwebsites

    Zo'n 2.500 gedupeerden die zich bij de Autoriteit Consument en Markt gemeld hebben wegens misleiding op datingwebsites, krijgen in totaal ruim twee miljoen euro aan compensatie. Gemiddeld is dat € 800,- per persoon, maar sommigen hebben enkele tienduizenden euro's teruggekregen. En dat op Valentijnsdag, hoe toepasselijk.

    Het fenomeen is bekend: datingwebsites die je in contact brengen met geïnteresseerde (en niet zelden onrealistisch knappe en aantrekkelijke) vrijgezellen. Komt het contact eenmaal tot stand, dan worden er forse bedragen in rekening gebracht per ontvangen bericht. Een beetje heen en weer chatten kan dan al snel behoorlijk in de papieren lopen.

    Chatoperators houden je aan het lijntje

    Uiteraard is die leuke man of vrouw met wie je aan het chatten bent helemaal niet degene van de profielfoto's, maar een chatoperator. Diegene krijgt ervoor betaald om jou zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Vaak leveren aanbieders van dergelijke diensten ook draaiboeken waarin precies staat hoe je het chatcontact zo lang mogelijk gaande kunt houden om het aantal berichten op te laten lopen: dat is immers kassa. Bovendien spreek je doorgaans telkens andere werknemers: logs van chatgesprekken kunnen door iedereen worden ingelezen om de chats zo overtuigend mogelijk te kunnen vervolgen.

    Datingwebsites waren onvoldoende transparant over kosten

    Klinkt dat als bedrog? Ja, daar valt eerlijk gezegd weinig aan te ontkennen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, heeft dat niet eens zozeer betrekking op het feit dat er geld in rekening werd gebracht: dat is namelijk helemaal niet per definitie illegaal. Waar het wel om gaat, is dat de aanbieders van deze diensten onvoldoende duidelijk hebben gemaakt dat er met fictieve profielen werd gechat. Misleiding, aldus de ACM.

    Sanctie volgt op eerdere waarschuwingen

    De consumentenwaakhond houdt zich al langer bezig met dit onderwerp en heeft de bedrijven achter zeventien datingwebsites eerder gemaand dat zij transparanter en duidelijker moeten zijn over het verdienmodel. Volgens de ACM zijn er echter nog altijd websites die consumenten bewust onvoldoende informeren, en dat is niet de bedoeling.

    Kwetsbare consumenten moeten beter worden gewaarschuwd en chatoperators moeten altijd eerlijk zijn als iemand ze vraagt of diegene wel de persoon van de profielfoto's is. Moet je betalen voor (erotisch) chatcontact? Dan kun je er in principe vanuit gaan dat je te maken hebt met een professionele dienst. Het contact is dus fictief, ook al wordt er aangestuurd op een echte ontmoeting.

    Ben jij geld kwijtgeraakt? Dan kun je via de ACM je geld terugvragen

    De ACM heeft een voorbeeldbrief online gezet. Via onderstaande button kun je de website van de ACM benaderen.

    ACM: Weet jij wie je date?

    Bron: Autoriteit Consument en Markt / De Telegraaf

  • Ook interessant