Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraffen voor Groningse oplichters

  Celstraffen voor Groningse oplichters

  Opgelicht?! zendt 29 januari het verhaal "Koeriersdiensten" uit. In deze zaak zijn twee Groningers veroordeeld tot celstraffen van achttien tot dertig maanden. Hoofddader Evjind V. krijgt de hoogste straf en moet van de rechter tachtigduizend euro schadevergoeding betalen aan de gedupeerde ondernemers.

  De mannen van 38 en 37 jaar bestellen begin dit jaar onder de naam Hamer Brandstoffen BV talloze producten. Ondernemers krijgen hun zitmaaiers, graafmachines en aanhangers nooit betaald. De oplichters huren koeriersdiensten in om de bestelde spullen op te halen. Deze koeriersbedrijven zien hun geld ook nooit. De spullen ter waarde van zeker honderdvijftigduizend euro worden snel daarna verduisterd.

  Op 29 januari brengt Opgelicht?! het verhaal over een oplichtersbende die plunderend door Nederland trekt. De werkwijze van Hamer Brandstoffen komt heel erg overeen met die van andere bedrijven die de afgelopen jaren honderden ondernemers en koeriers bestelen van hun goederen; Connection Logistics, Colourwave Holding, Friegens Handelsmaatschappij, AK Holding. Al deze bedrijven plaatsen per telefoon of mail een spoedbestelling. Daarna stuurt men een ID-bewijs, KvK-inschrijving en een vervalst betalingsbewijs per e-mail om vertrouwen te winnen. Ook wordt er in alle gevallen een koeriersbedrijf ingeschakeld om de goederen te vervoeren. De gedupeerde ondernemers komen uit heel Nederland.

  Op dinsdag 15 januari 2013 worden Evjind V. en Jaap E. in alle vroegte aangehouden door een arrestatieteam van de bovenregionale recherche. Opgelicht?! is bij deze arrestatie. Beide heren komen in voorarrest en zijn gisteren veroordeeld voor de oplichting met het bedrijf Hamer Brandstoffen. Volgens de advocaat van Evjind V. hebben beide heren in opdracht van iemand anders de oplichting gepleegd. Of het Openbaar Ministerie met deze informatie verder wil gaan met dit onderzoek is vooralsnog onduidelijk.

 • Ook interessant