Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraffen geëist voor miljoenenfraude

  Celstraffen geëist voor miljoenenfraude

  Een makelaar die voor miljoenen zou hebben gefraudeerd, moet, als het aan het justitie ligt, een jaar de gevangenis in.

  Die straf eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag tegen de 35-jarige Friso G. uit Lemmer. Het OM eiste ook een voorwaardelijke straf van een half jaar tegen de man.

  G. zou zich schuldig hebben gemaakt aan hypotheekfraude, het onrechtmatig onttrekken van geld uit bouwdepots en het verduisteren van een erfenis. De vriendin van de man, boekhouder en vader zouden ook betrokken zijn bij de fraude. Het OM eiste tegen hen werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen.

  De officier van justitie wilde in haar betoog niets zeggen over de exacte omvang van de fraude. Justitie zal na een eventuele veroordeling in een ontnemingsvordering uit de doeken doen om wat voor bedrag het precies gaat. De officier sprak in haar betoog van "enkele miljoenen''. G. werd door het OM betiteld als "mooie praatjesmaker''. "Liegen lijkt een tweede natuur voor hem'', aldus de officier.

  De vriendin van G. barstte bij het horen van de eis in tranen uit. Volgens de vrouw was haar partner in feite verantwoordelijk voor de hypotheek die op haar naam werd aangevraagd. Zij ontkent elke betrokkenheid bij de fraude.

  Het is nog onbekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

  Bron: ANP

 • Ook interessant